Српски  Magyar 

"Ленкино сазвежђе" стигло у Беч

Манифестација и књижевна награда „Ленкин прстен” ове године постала је пунолетна – 18. пут организована, те су у Дому културе Србобран проценили да је време да се уради велика промоција не само манифестације, већ и њених пратећих пројеката које је током свих ових година она изродила, а све у сарадњи са пријатељима и сарадницима са којима их је ова манифестација повезала: Матица српска, истакнути представници Српског народног позоришта, Центар за афирмацију културне баштине Дунђерских, чланови жирија, награђени песници, уметници, потомци породице Дунђерски и многи други.

Осим промоције манифестације, циљ великог пројекта „Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских” је било и успостављање сарадње са институцијама, удружењима и истакнутим појединцима у градовима и местима повезаним са животом и радом породице Дунђерски, а од пресудног значаја за реализацију била је подршка Општине Србобран и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Аутономне покрајине Војводине. Ове године „Ленкино сазвежђе” је посетило Гацко у Херцеговини одакле је пореклом породица Дунђерски, затим Београд, па Будимпешту, а највећи изазов је био програм у Бечу.

Када смо први пут контактирали г. Милорада Самарџију, председника Удружења А:Култура из Беча, који је иначе и уметнички директор Светосавског бала у царској палати Хофбург, имали смо у плану један целовечерњи или највише дводневни програм. Међутим, како нас је он више пута у претходних неколико месеци посетио у Србобрану и Новом Саду, радићи заједнички на организацији, маркетингу и финансијској конструкцији, успели смо да дефинишемо пуна три дана врло квалитетног и садржајног програма.

На овим радним састанцима са г. Самарџијом учествовали су директор Дома културе Дејан Корцеба, организатор културних активности Божана Стојковић, управник Српског народног позоришта и члан жирија за доделу награде „Ленкин прстен”, др Зоран Ђерић, аутор и режисер драме „Од раја до безњенице”, мр Зоран Суботички, управник послова Матице српске др Јелена Веселинов, док је у Дому културе, често прековремено и викендом, врло захтевне послове на дизајнирању рекламних плаката и позивница обављала Татјана Срдић, сарадник за графички дизајн и маркетинг, а финансијама и целокупном папирологијом бавила се Дина Стефановић, шеф рачуноводства. Велику захвалност за реализацију целокупног пројекта дугујемо како локалним медијима у Србобрану, тако исто и Радио-телевизији Војводине, свим њеним новинарима и сниматељима који су редовно извештавали о сваком нашем програму, а посебно главном уреднику Првог програма, г. Ненаду Ћаћићу са којим је и уговорено целокупно медијско праћење пројекта.

После вишемесечних припрема, дошло је време за путовање и реализацију најзахтевнијег програма у оквиру овог до сад највећег пројекта Дома културе Србобран. Делегација коју је окупио Дом културе Србобран бројала је укупно 26 људи који су се рано ујутро, 5. децембра 2023. године, запутили у Беч.

Истог дана, у 19 часова увече, у сали VHS Rudolfsheim Fünfhaus, у улици Schwendergasse 41 у Бечу одржан је први програм под називом „Књижевно-научни сусрети” који је имао за циљ представљање два зборника о породици Дунђерски у издању Матице српске и Дома културе Србобран, као и промоцију манифестације „Ленкин прстен” и поезије награђених песника.

Присутнима се на самом почетку обратио г. Милорад Самарџија и представио им госте из Србобрана и Новог Сада и тиме најавио тродневни програм. Затим је песник Горан Благојевић изговорио песму Лазе Костића „У споменицу Л.Д.”, а потом је директор Дома културе Србобран, Дејан Корцеба, представио општину Србобран, овај пројекат и породицу Дунђерски, дајући реч представницима Матице српске који су говорили о научним скуповима у организацији Општине Србобран, Дома културе Србобран и Матице српске на тему породице Дунђерски 2021. и 2022. године и о зборницима научних радова који су настали из тих скупова. Прво се обратио др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, а после њега др Јелена Веселинов, управник послова Матице српске, мр Павле Орбовић, кустос у Градском музеју Врбас и мр Зоран Суботички који је говорио о дворцима Дунђерских и туристичкој понуди Србобрана.

Затим је манифестацију и књижевну награду „Ленкин прстен” представио др Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта у Новом Саду и дугогодишњи председник стручног жирија за доделу ове награде. Иако је најављено да ће Перо Зубац говорити своју награђену песму, из здравствених разлога, само дан пред пут је морао одустати, тако да је своју награђену песму изговорио др Милан Мицић, који је такође један од добитника „Ленкиног прстена”, а песник Горан Благојевић је изговорио награђене песме „Одбрана сећања” Пере Зупца, „Пуна је тишина” Благоја Баковића и „Љубав” овогодишњег лауреата Милице Шпадијер. Вече је својим песмама посебно зачинио Тамбурашки оркестар „Срце бачке”. Све време програма, Ленку Дунђерски у костиму је представљала Теодора Момчиловић, док је Лаза Костић био Горан Благојевић. Програму су присуствовали и србобранци који тренутно живе у Бечу, као и потомак породице Дунђерски, г. Душан Дунђерски.

Друго вече, 6. децембра 2023. године, у 19:30 часова у сали Festsaal der Bezirksvorstehung 15, у улици Rosinagasse 4 у Бечу, одржан је Свечани концерт „Три ноћи”. Млади уметници, чланови Српског академског ансамбла из Беча отворили су концерт познатим класичним делима у свом оригиналном аранжману. Уследиле су поздравне речи председника А:Kултуре, г. Милорада Самарџије и председника комисије за културу 15. бечке општине, г. Алфреда Мансфелда који је А:Kултури уручио посебно признање -  повељу поводом овог значајног јубилеја.

Затим је уследило понављање садржаја претходне вечери у кратким цртама где је о културно-историјском наслеђу Србобрана и о породици Дунђерски говорио Дејан Корцеба, потом је Зоран Суботички представио дворце Дунђерских, њихове породичне куће у Србобрану и говорио о делу и драми „Од раја до безњенице”, док је др Зоран Ђерић представио манифестацију и књижевну награду „Ленкин прстен”.  Стихове своје награђене песме је изговорио др Милан Мицић, који је такође представио и зборник радова о породици Дунђерски као и сарадњу Матице српске са Општином Србобран.

Уметнички део програма започео је уласком кроз публику Лазе и Ленке (Горан Благојевић и Теодора Момчиловић) праћених Тамбурашким оркестром „Срце Бачке” који је посебно лепо представио Србобран песмом „Сентомашу, лазу, хеј”, док је монолог из представе "Ја, Лазар" говорио првак драме СНП-а г. Миодраг Петровић.

У наставку програма уручено је 65 награда и признања заслужним члановима, партнерима, медијским партнерима, спонзорима и уметницима, после чега је програм настављен концертом оркестра А:Културе са сјајним извођењем популарне филмске музике.

Трећи дан програма био је посебан и изузетан у сваком смислу. 7. децембра 2023. године у 19:30 часова, у самом центру Беча, одмах поред чувене Бечке опере, у хотелу Бристол у којем је Ленка Дунђерска одесла новембра 1895. године и у њему провела своје последње овоземаљске дане, одиграна је са пуно пијетета представа „Од раја до безњенице”, аутора и режисера Зорана Суботичког. Врхунски глумци, који су одиграли ову представу више од 100 пута у разним палатама, дворцима и салонима, на овом месту су извели ову драму изузетно емотивно, тако да је цела сала плакала, а на крају овацијама и аплаузом враћала неколико пута на сцену: Јовану Радовановић у улози Ленке Дунђерске, Ервина Хаџимуртезића у улози Лазе Костића, и првака драме Српског народног позоришта Миодрага Петровића у улози Лазара Дунђерског.

По повратку из Беча, можемо констатовати да је пројекат „Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских” постигао све своје циљеве и да је завршен веома успешно. Успоставили смо контакте и сарадњу са културним центрима и удружењима, као и са истакнутим појединцима у свим местима у којима смо представили манифестацију „Ленкин прстен”, зборник радова о породици Дунђерски и где је играна ова прелепа представа. Неке узвратне посете смо већ имали ове године на „Ленкином прстену”, али на пролеће очекујемо организоване доласке из Гацка, Београда, Будимпеште и Беча јер су људи који су се упознали са овим програмом изузетно заинтересовани да виде Србобран и друга места везана за породицу Дунђерски. У Бечу нам је нам је више људи тражило организовање вишедневног обиласка Србобрана и заоставштине Дунђерских и планирамо да то почнемо да реализујемо већ почетком пролећа. Слични планови су за Гацко, са Будимпештом је договорена културна сарадња, док из Београда можемо очекивати више посета, јер има заинтересованих организатора који ће нам радо довести госте. Из Зрењанина нам је 18. новембра већ дошао пун аутобус презадовољних гостију који су обишли Србобран, Турију и Надаљ и присуствовали програму „Ленкиног прстена” овде у Србобрану, а све то захваљујући сарадњи која је успостављена прошле године. Захваљујући пројекту „Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских” следеће године очекујемо још већу посету и организоване доласке како у Србобран, тако и на програме у организацији Дома културе Србобран.

директор Дома културе Дејан Корцеба