Српски  Magyar 

СО Србобран усвојила буџет за 2024. годину

Скупштина општине Србобран усвојила је буџет за 2024. годину, пројекцију прихода и расхода за наредни периоду који ће, како је речено, "обезбедити наставак и завршетак свих започетих, али и покретање нових пројеката инфраструктурног опремања и развоја, при чему брига за све друге сегменте друштвеног живота -  образовање, здравство, културу, спорт и друге, неће бити запостављена, напротив биће унапређена".

Општинска каса пројектована је на следећи начин: буџет за 2024. годину састоји се од прихода и примања у износу од 1.093.406.441 динара, расходи и издаци пројектовани су у износу од 1.190.825.695 динара, а буџетски дефицит износи 97.419.254 динара и биће покривен од пренетих неутрошених средстава из ранијих година, у истом износу.

"Данас смо усвојили буџет, као најважнији документ у години, који је и практично основа за наставак свих капиталних пројеката, али и, условно речено, много мањих пројеката, који су од великог значаја за наше грађане. Поносан сам на чињеницу да смо у великој мери разговарали са људима и да смо на основу тога одредили приоритете за наредну годину.

Општини је важно да настави започете капиталне пројекте, то се пре свега односи на радове на Тргу слободе, завршне радове на Дому културе у Србобрану, наставак реконструкције водоводне мреже, и да покушамо обезбедити бар почетна средства за изградњу фабрике воде у Србобрану, што ће бити један од приоритета у наредном периоду. Међу приоритетне послове, свакако, спада наставак реконструкције и санације локалне путне инфраструктуре, пре свега улица у Србобрану. Наравно, ту не искључујем Турију и Надаљ, иако су тамо улице у претходном периоду у великој мери рехабилитоване. У ова два насеља су обновљене укупно 22 улице, уз још 5 - 6 улица у Србобрану, тако да је потребно наставити тај посао како би се побољшала инфраструктура и подигла безбедност у саобраћају. Желимо да се нађемо у ситуацији да имамо од 70 до 80 одсто улица које су потпуно обновљене.

Општина наставља да субвенционише све као и у претходној години, ту спада субвенционисани превоз за наше грађане на територији општине Србобран, наставићемо да подржавамо младе, спортисте и спортске клубове, и све оно што се у претходном периоду показало као добро улагање, где свакако јесу стипендије за надарене студенте, програми подршке младим родитељима, поклони за новорођену децу, и оно на шта смо посебно поносни, а то су субвенције за вантелесну оплодњу, јер желимо да поправимо демографску слику у нашој општини.

Улагања у школе су, такође, планирана, иако је стање генерално добро. Имамо неколико проблема које требамо да решимо, првенствено то је кров у Основној школи 'Вук Караџић', за коју смо определили средства у буџету за наредну годину. Наравно реч је о удруженим средствима, компанија НИС ће обезбедити 8 милиона динара, док ће остатак до 14 милиона обезбедити Општина Србобран, и тако ћемо решити овај, можда већ, деценијски проблем. Такође, делегираћемо пројекат Министарству за јавна улагања што се тиче реконструкције ОШ 'Јован Јовановић Змај'. У Надаљу су радови у току и очекујемо да у неколико наредних месеци, после крова, буде обновљена и комплетна фасада школе 'Жарко Зрењанин Уча'. У туријској школи је доста урађено ове године и у правцу одржавања објекта ће се наставити рад ове године.

Програм који је делегиран испред Дома здравља 'Др Ђорђе Бастић' смо у потпуности усвојили и радићемо по њему. Остаје првенствени циљ да наши грађани и даље имају квалитетан ниво примарне здравствене заштите, али и више од тога, ако је могуће. Ове године смо добили вредне донације, у значајној мери смо обновили дијагностичке апарате у Дому здравља, и самим тим имамо могућност да можда још неким лекарима субвенционишемо специјализације, да тако размишљамо о будућности, како би наш Дом здравља задржао овај висок ниво услуга. Подсетићу, наш Дом здравља је оцењен као један од најбољих у Србији, хтели то неки да признају или не, имамо квалитетан и образован кадар, и слободно могу рећи да менаџмент ради добро. Наравно да неке ствари могу бити боље, зато смо ту и потрудићемо се да их побољшамо.

Кад је у питању социјална заштита, ту смо, такође, општина која се може поносити са тим колико издваја за бригу о људима. Наставићемо да подржавамо Удружење 'Бисер', особе са инвалидитетом и ментално недовољно развијене особе, како би имали ране третмане и како би се наставио рад дефектолога, психолога и свих других услуга које врше запослени у Удружењу, наравно у име локалне самоуправе, јер је једина лиценцирана организација да то ради код нас. За све то смо определили средства, чак и већа него у овој години.

Иста је ситуација и са социјалном политиком, са намером да задржимо ниво који је и до сад постојао сразмерно су увећана средства, трудили смо се да прихватимо све захтеве институција чији је оснивач Општина Србобран, као и оних са којима блиско сарађујемо. Сви предлози су били аргументовани и као такви су прихваћени, и ја се надам да ћемо сходно с тим добро функционисати у наредној години, као што је то био случај у овој", рекао је објашањавајући основне одреднице буџета за 2024. годину Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

У наставку последњег заседања у 2023. години, Скупштина општине Србобран усвојила је Програм уређивања грађевинског земљишта на територији општине Србобран за 2024. годину, Одлуку о реализацији буџета општине Србобран у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите за 2024. годину, затим Кадровски план Општинске управе Србобран и правобранилаштва општине Србобран за 2024. годину, Одлуку о изради измена и допуна Плана генералне регулације насеља Србобран, План детаљне регулације општинског пута Надаљ - Темерин, и Одлуку о локалним комуналним таксама.

Скупштинска већина донела је и Одлуку о накнадама за коришћење јавних површина за територију општине Србобран, Одлуку о постављању споменика Стевану Владиславу Каћанском - Старом Барду, Одлуку о финансирању боравка ученика у Истраживачкој станици Петница, затим Локални акциони план за унапређење положаја миграната у општини Србобран за период од 2023. до 2027. године, измењени и допуњени Програм отуђења и давања у закуп на одређено време грађевинског земљишта у јавној својини у општини Србобран, као и сагласности на Годишњи програм пословања Јавног комуналног предузећа "Градитељ" за 2024. годину.

Седница локалног парламента, XXXVIII, завршена је одборничким питањима.