Српски  Magyar 

Канализација у општини Србобран

Kanalizacija u opstini SrbobranУниверзитет у Новом Саду, Факултет техничких наука израђује пројектну документацију за изградњу канализације у општини Србобран. Тим поводом проф. др. Срђан Колаковић, продекан факултета посетио је општину Србобран, односно Председника општине.
Факултет техничких наука у сарадњи са општином Србобран и Фондом за капитална улагања Војоводине који је обеузбедио средства за израду пројкетно – техничке документације за изградњу канализационе мреже у сва три насељена места наше општине. Израђују се два пројекта, један за насеља Турија и Надаљ а један за Србобран.

 
Kanalizacija u opstini Srbobran„Ми смо дошли у општину да би се договорили око динамике израде и завршетка пројектне документације. Договорили смо се да направимо одређене приоритете. Морам да истакнем да осим канализације, пројектујемо и два пречистача отпадних вода, један за Србобран, а други за Турију и Надаљ. Општина Србобран ће са правом моћи да поставља питања како узводно од њих насеља нису решила ово питање. Током ове године се надам да ћемо, заједно са општином, моћи ову документацију поднесемо Фонду за капитална улагања и да ћемо ове године моћи да обезбедимо средства како би се кренуло у изградњу канализације у насељима Турија и Надаљ са главним пречистачем. Код Србобрана је проблем власничких односа на парцелама где треба да се гради пречистач отпадних вода, а то захтева одређено време. Према пројектној документацији у Србобрану ће отприлике бити око 60 км канализационе мреже, тш по инвестиционој вредности износи негде око 6 милиона еура, затим имамо пречистач који такође гледајући на величину места, треба да буде негде од 2,5 до 3 милиона еура. Што се тиче Турије и Надаља, мрежа за свако насеље је негде око 25 км и пречистач. Процењујемо да ће то коштати измедју 6 и 7 милиона еура. Оваквим примера у Војводини има доста и сходно томе мислимо да се ова инвестиција може у наредне три године и реализовати и завршити. Фонд је у првој фази доделио средства општини Србобран за израду пројектно – терхничке документације, а у другој фази је нормално да додели средства и за изградњ канализације.“ – рекао је професор Колаковић.

Kanalizacija u opstini SrbobranПоводом посете професора Колаковића, председник општине Бранко Гајин је рекао да је ово један врло озбиљан посао који подразумева и квалитет приступ изради документације. Зато смо и изабрали Факултет техничких наука. Пројектна документација кошта 23,5 милиона динара. Око 15 милона еура ће коштати комплетна канализација за сва три насеља наше општине.
„Ми тај новац немамо али постоји огромна воља покарјинске владе да уложи у нашу општину али прво морамо да израдимо пројектну документацију. Већ на јесен можемо очекивати почетак изградње канализације у Турији и Надаљу, на пролеће и у Србобрану. Имовинско правно стање парцеле у Турији и Надаљу где ће бити пречистач је решено, што није случај у Србобрану, зато се прво почиње са радовима у та два насељена места.  Пречистач за Србобран је предвђен на парцели близу сабирне станице Нафтагаса и тамо нису решени имовинско правни односи и то је процес који траје, најмање годину дана. Док то не решимо, радиће се Турија и Надаљ, а чим средимо папире почињемо и са радовима у Србобрану. Очекујем да ће комплетна канализација у целој општини бити урађена до краја 2010.године.“ рекао је председник Бранко Гајин.