Српски  Magyar 

Нових 55 уговора за енергетску санацију објеката

Сви грађани Србобрана, Турије и Надаља који су у претходној години затражили од локалне самоуправе и Министарства рударства и енергетике суфинансирање мера енергетске санације њихових породичних кућа и станова, добиће новац за извођење ових радова, чак и они који у првом кругу нису прошли строге услове конкурса. Ово је данас јавности саопштио Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, приликом доделе првих 55 уговора за енергетску санацију стамбених објеката.

"Радује ме наставак добре и сврсисходне сарадње са Министарством рударства и енергетике. Та сарадња у овом тренутку резултира са нових 55 уговора за унапређење енергетске ефикасности станова и кућа у нашој општини Србобран. Укупно смо за сада издвојили девет милиона динара, по 4,5 милиона Општина Србобран и Министарство рударства и енергетике, док ће додатно бити издвојено још по 2,5 милиона динара. Уз издвајање грађана, долазимо до суме од чак 28 милиона динара за енергетску ефикасност. Ове године имали смо много већу заинтересованост грађана за инсталирање грасних котлова у односу на постављање нових врата и прозора, што је до сада била најпопуларнија мера, али то се сада мења. Можемо рећи да смо са данашњим потписима дошли до укупног броја од чак 155 уговора, што је веома значајан број када говоримо о санацији и унапређењу стамбених објеката на пољу енергетске ефикасности. Веома је важно истаћи и грађани треба да знају да ће и 34 конкурсне документације које нису одобрене у првом кругу, ипак бити подржане од стране Општине Србобран и надлежног министарства, са којим смо договорили анекс уговора и обезбеђивање додатних средстава. Тако ће сви грађани који су били на конкурсној листи добити новчану помоћ за ову намену", рекао је након потписивања уговора Дебељачки.

Он је појаснио да је ове године подршку добио и пројекат за инсталирање пећи која троши пелет, као и више гасних, што потврђује интересовање грађана и за друге мере санације, а добро утиче и на смањење емисије штетних гасова. "Свакога дана меримо и пратимо загађеност ваздуха и уверен сам да ће ове мере допринети да у будућности имамо здравију животну средину. С обзиром да смо ове године имали и опредељена средства за соларне панеле, јасно је да су грађани препознали значај овог конкурса и користе погодности за унапређење свог живота", рекао је Дебељачки.