Српски  Magyar 

8.април – Светски дан Рома

Svetski dan RomaНа данашњи дан у спомен на хиљадугодишње лутање, вековни егзодус и прилагођавање средини где живе, када се обележава светски дан Рома, дан који нашу пажњу још једном усмерава ка угрожености једне од најбројнијих националних мањина на тлу Европе, треба да буде искорићен да се не допусти да се затре истина о страдању припадника ове националне мањине у свету.

Имајући пред очима сву димензију обележавања Светског дана Рома,  задатак свих који се баве питањем егзистенције Рома на овим просторима, треба да буде активан рад за  почетак бољег живота за све људе добре воље без обзира на националну и било какву другу припадност.
Роми и њихови изабрани представници у органима власти морају радити на очувању свог идентитета и културе уопште, али у комуникацији са окружујућим културама, рачуна ли се на успех на трновитим друмовима интеграције. Само се у таквој размени с другим културама може бити креативан, могу иновирати обичаји и традиција – допринети разноликости и богатству већинске културе без нарушавања сопственог народног и верског идентитета.
Уз честитке поводом 8.априла надајући се да ће престати сви видови дискриминација Ромске популације која у целом свету наилази на проблеме расне природе и најбољим жељама за просперитет и побољшање културног, економског и социјалног положаја Рома у целом свету очекујемо да ће исти бити обелжен у складу са ромском традицијом и обичајима, обогаћеним променама које је донело време у коме живимо.

Наталија Блануша