Српски  Magyar 

Термална вода за бољу будућност

Први, велики корак на путу да Србобран постане бањски центар успешно је остварен - из бунара који крај хотела "Елан" вредни стручњаци из Мађарске буше већ неколико месеци, коначно је, на радост свих, потекла топла вода. Први закључци су обећавајући и уливају оптимизам за реализацију свих будућих намера; температура око 60 степени, издашност око 500 литара у минути.

Крај бунара данас су се састали Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и Шандор Нађ, нови власник хотела, главни инвеститор целог пројекта, и са задовољством најавили даље радове на реконструкцији зграде и изградњи базенског комплекса.

“Мислим да сам најузбуђенији од свих нас данас. За мене лично, а мислим да ће тај утисак имати и већина Србобранаца, ово је један историјски моменат за Србобран и нашу општину. Сан који смо имали, да користимо термалне изворе на територији Србобрана, који су велики потенцијал, коначно имамо прилику да видимо како то изгледа. У претходном периоду смо разговарали о томе како ће хотел да заживи захваљујући термалној бушотини, како ће Србобран да добије бању и тако се позиционира у бањском туризму на територији наше државе. Заиста сам срећан што смо корак ближе томе, и надам се да ћемо врло брзо ући у пројектовање самог објекта. Власник хотела ми је рекао да су у току разговори са пројектантским кућама, да се припреми техничка документација, након чега ће Општина Србобран имати обавезу да у складу са законом изда дозволе за грађевинске радове и ја се надам да ће већ у овој години почети реконструкцију, што ће нашим грађанима већ бити значајно видљивије", није крио задовољство Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.


Шандор Нађ, власник "Елана", каже да радови нису текли оном брзином како је то било планирано, али то није умањило задовољство јер је крајњи циљ постигнут у потпуности.

"Нисмо планирали да радови око бушења трају овако дуго, рачунали смо да ћемо завршити за три месеца, то нисмо успели јер смо морали да бушимо додатних 200 метара, али смо зато добили пуно квалитетнију воду него што је то пројектом било предвиђено. Имаћемо и метан, тако да ћемо моћи производити и своју струју. Задовољни смо и са температуром воде, има око 60 степени, а бунар је самоизливни, вода тече брзином од 500 литара у минути. Верујем да ћемо ове године кренути у извођење радова, парцела за отворене и затворене базене је већ купљена, а за две године би већ могли да имамо завршен објекат. Вода још није узоркована, за два до три дана ћемо имати резултате и тад ћемо знати можемо ли воду да прогласимо и лековитом, а не само термалном. Тад ћемо моћи да се определимо у које сврхе ће се комплекс користити, да ли само за рекреацију или може да буде и бањско лечилиште", рекао је Нађ.

Атила Ђерђ, један од главних стручњака ангажованих на бушењу, истакао је овакав бунар још нигде није бушен у Војводини, јер разервоари воде на 1.200 до 1.250 метара дубине још нису експлоатисани.

"Процена је да ће квалитет воде бити јако добар. Није било великих проблема при бушењу, ни један који нисмо савладали, а мени је било задовољство што сам учествовао у пројекту који је тако важан за Србобран. Захвалан сам што ми је указано поверење да обавим овај посао, за мене је то велика ствар и добар резултат за моју фирму", рекао је Ђерђ.