Српски  Magyar 

ДЗ радно обележио Светски дан здравља

Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" радно је обележио 07. април - Светски дан здравља. Уз свакодневно пружање услуга здтавствене заштите у овој установи, лекари и други медицински радници  Дома здравља данас су у сали Малог позоришта организовали Базар здравља, на ком су грађани Србобрана, Турије и Надаља добилиприлику да изврше основне прегледе без оверене здравствене књижице, без партиципације, без заказивања и чекања. За шест сати рада прегледано је 55 грађана, сви који су се одазвали јавном позиву Дома удравља и локалне самоуправе. 

Према утврђеном програму, мерила се тежина и висина, проверавао ниво шећера у крви, крвни притисак, контролисао ЕКГ снимак, уз многе важне савете како очувати здравље и здраво живети.

"У склопу Светског дана здравља, и Дом здравља ‘Др Ђорђе Бастић’ организовао је Базар здравља. Он има тројак значај. Први је за људе који верују да немају здравствене проблеме како би евентуално окрили да ли постоје неки поремећаји у организму. Друга ствар је што смо овде омогућили здравствено васпитни рад кроз саветовалиштва за гиноколошке, педијатријске и зубне болести. Трећи и врло важан значај данашњег дружења је да грађани Србобрана, пошто је ово једна мања, породична средина, буду у директном и блиском контакту са радницима Дома здравља. Грађани који долазе у здравствену установу по услуге нису само пацијенти, они су и комшије, и потребно је да постоји блискост, да се развије емпатија и позитивна хемија између Србобранаца и запослених у Дому здравља, којих је данас овде више него половина од укупног броја служби и радника наше установе", рекао је др Властимир Кладар, директор Дома здравља.

Светски дан здравља се ове године обележава под слоганом "Моје здравље је моје право". Базар здравља посетио је и Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"Веома ми је драго што су наши грађани у прилици да обаве још један у низу превентивних здравствених прегледа. Акције нашег Дома здравља, наравно у сарадњи са Министарством здравља и Покрајинским секретаријатом за здравство, од великог су значаја за опште здравствено стање, и ту морам да изразим велико задовољство, јер је наша здравствена установа увек уључена у све активности, а њени запослени су веома посвећени послу. Желим да им се захвалим, свим онима који издвајају слободно време, долазе да помогну нашим грађанима и здравље пацијената им је увек на првом месту. У складу са тим, морам да кажем да ћемо наставити са сваким видом подршке Дому здравља, ту не мислим само на финансијску која је свакако неизоставна, већ и на сваку другу подршку, а да ћемо као и до сад заједнички доносити одлуке које су у најбољем интересу наших грађана. Сарадња и комуникација коју смо до сад имали са Домом здравља је била добра, и сигуран сам, да нема никаквог разлога да тако не буде и у будућности", истакао је Дебељачки.

За оне који нису то стигли данас, нова шанса за брзе прегледе без чекања и гужви на располагању им је већ у недељу, управо 07. априла. Дом здравља "Др Ђорђе Бастић", као и 170 других установа у Србији, организује превентивне прегледе у акцији Министарства здравља Републике Србије, а према распореду у понуди за сутра су кардиолошки прегледи, уз проверу појединих параметара до којих се долази анализом крви.