Српски  Magyar 

У Србобрану обележен Међународни дан Рома

Данас је 08. април - Међународни дан Рома. Овај датум за празник је проглашен 1990. године у Пољској, на IV Светском ромском конгресу Међународне ромске уније, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у близини Лондона од 07. до 12. априла 1971. Тада је донета одлука о ромској химни за коју је изабрана песма Ђелем, ђелем, и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.

Поводом 08. априла на згради Скупштине општине Србобран, уз заставе Републике Србије и Аутономне Покрајине Војводине, данас се вијори и службена ромска застава, као потврда равноправног и пуноправног учешћа ромске и свих других националних заједница у животу друштва.

"Кроз различите врсте активности подстичемо афирамцију свих националних заједница које чине Србобран мултикултуралним и стога веома богатим. Трудимо се да чујемо потребе свих народа, њихове предлоге и иницијативе, на основу којих касније обликујемо и унапређујемо живот свих грађана. Партнерство свих делова друштва је веома битно, мултикултуралност и заједништво је нешто највредније чиме Србобран располаже и по чему се разликује од других средина. То је посебно богатство које имамо и које треба да негујемо, да свакодневно разговарамо, бринемо једни о другима и решавамо проблеме. Користим прилику да нашим суграђанима Ромима честима национални празник и још једном их позовем да дају свој пун допринос развоју наше заједничке општине Србобран", поручио је поводом обележавања Међународног дана Рома и истицања ромске заставе на згради Скупштине општине, Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Србобрански Роми, заједно са својим комшијама, прославу празника почели су у недељу, 07. априла, дружењем, такмичењем у спремању пасуља и забавом на Геданки. "Како би прославили Међународни дан Рома - 08. април, више људи је изразило жељу да ти буде кроз дружење, уз музику и кување котлића, тако да је Дом културе изашао у сусрет и подржао ову иницијативу, заједно са другим предузећима, установама и удружењима из општине Србобран. Леп и сунчан дана на Геданки, у Јамурама, протекао је у дружењу и прослави празника, такмичиле су се 24 екипе и стручни жири је имао тежак задатак да изабере најбољи пасуљ", рекао је Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран. Најбољи пасуљ скувала је Љубица Димић,

Прослави на Геденки присуствовале су и Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине, и Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине. 

"Задовољство ми је и част што сам гошћа Србобрана и ромског насеља Јамуре, посебно у поводу обележавања Међународног дана Рома, празника који слави цели свет па тако и наша земља. Ово је једна од читавог низа манифестација које наши градови широм Србије организују, а овде ме посебно радује што имамо мало другачију прославу јер се са Ромима данас друже и славе и друге националне заједнице. Такмиче се у спремању пасуља, локална самоуправе је за све њих обезбедила награде, и очекујем да после дегустације и доделе признања крене забава уз музику и игру", истакла је Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине.

О духу заједништва који влада у Србобрану, Турији и Надаљу, говорила је Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине. 

"Веома је лепо видети како овде у Србобрану, како се комшије помажу и учествују у спремању хране, када нема разлике међу људима и када није важно ко којој националној групи припада. То је лепота различитости и види се да овде, у овој локалној заједници, људи поштују једни друге. Ова манифестација доказује да су Роми део друштва, равноправан, што је резултат рада на инклузији која се дуго спроводи. Важно је да нема дискриминације, да сви имају иста права и шансе да остваре свој пун потенцијал, као што је овде у општини Србобран", рекла је Михајловић.