Српски  Magyar 

Општина Србобран има Амбасадора срећног учења

Почетком априла у Бањој Луци одржана је VI Регионална конференција наставника из држава са простора бивше Југославије. На конференцији која се реализује под називом "Свијет образовња брише границе", с циљем подстицања регионалног умрежавања најбољих васпитача, учитеља, наставника, професора, струних сарадника и, по први пут, директора образовних установа, свога представника имало је и образовање из општине Србобран, и то кроз запажен наступ Данијеле Миличић Требатицки, мастер васпитачице – педагошке саветнице у ПУ "Радост". Конференција је угоститила више од 200 наставника из Босне и Херцеговине, Републике Србије, Северне Македоније, Хрватске, Црне Горе и Словеније.

"Конференција је свечано отворена од стране Жељане Радојичић Лукић, идејног творца и оснивача Асоцијације и ауторке признања 'Најбољи наставник и признања 'Најбољи директор EX YU', и Драшка Станивуковића, градоначелника Бања Луке. Обоје су поздравили госте инспиративним говорима, пославши значајне поруке о важности наставничке професије. Жељана Радојичић је, између осталог поручила присутнима: 'Ми смо удружили свој сјај у заједничком образовном небу, а Асоцијација је професионална породица свих ентузијаста који упркос свему померају границе и улажу целог себе за боље образовање својих земаља. Ова наставничка мрежа својим деловањем доприноси миру и стабилности ових простора, стварајући срећног ученика, који поштује, који учи и који не мрзи'.

Ништа мање инспиративно није говорио ни Драшко Санивуковић, посебно истакавши да 'свако дете мора да има барем једног учитеља кадрог да му подари крила, не занемарујући чињеницу, да постоје и они други и да је зато важно да ти други учитељи буду на нивоу статистичке грешке'. Поделио је са присутнима своја лична искуства из школских дана, током којих су се учесници замислили, преиспитујући се колику тежину имају њихове речи и колики утицај имају њихова дела и да није нимало наивно бити некоме узор.

Првог дана конференције традиционално је организован Сајам образовања на којем је учествовалао 36 школа, које су представили наставници и на тај начин цео регион је имао прилику да стекне увид у њихове школске, локалне, националне и међународне пројекте. Била је ово сјајна прилика за промоцију појединих добрих школа и предшколских установа региона и одлична афирмација исто тако добрих васпитача учитеља, наставника и директора из свих шест држава насталих на простору бивше Југославије.

Током Сајма образовања изложена су најбоље осмишљена наставна средства у служби срећног учења које су креирали наставници региона на тему 'Свијет образовања брише границе'. Изложба је била такмичарског карактера и имала је циљ повећање видљивости срећног учења и креативности наставничке професије.

Други дан конференције започео је посетом бањалучким образовним државним и приватним установама, па су тако учесници имали прилику да посете ЈУ ОШ 'Иво Андрић' и 'Никола Тесла', Бањалучку гимназију, једну предшкослу установу и ЈУ Центар 'Заштити ме'. Након тога сви присутни су активно учествовали у амбијенталној радионици под називом 'Боје, звукови и мириси Врбас воде', током које су присутни путем QR кодова усмеравани да истраже лепоте и културна добра Бања Луке свим својим чулима.

У вечерњим сатима другог дана конференције учесници су имали прилику да погледају монодраму 'Како разумјети мене са аутизмом', а паралелно се у просторијама Привредне коморе дешавала и 'Балканска зборница' током које су представљени национални пројекти. Жељана Радојичић Лукић говорила је о Српској наставничкој награди 'Просветитељ' коју је покренула Фондација Алек Кавчић, а чији је наградни фонд један милион динара. Дејан Немчић из Загреба говорио је о томе како је са својим ученицима креирао чоколаду под називом 'Хакуна Матата', од чије продаје се помаже онима којима је помоћ потребна, а Борко Петровић из Параћина говорио је о методичком приручнику 'Педагодија срећног учења'.

Трећи дан конференције, након обраћања ових својеврсних хероја и хероина образовања Западног Балкана, уследило је пленарно обраћање наставника и директора региона. Публика је поздравила великим аплаузом Индиру Стефановић, наставницу из Шведске која је говорећи на тему 'Зашто шведска деца срећније уче' присутне упознала са шведским образовним системом. Присутни су са великом пажњом слушали искуства из Шведске, а по бурној дискусији на маргинама конференције, јасно је било колико наставницима региона недостају прилике за студијска путовања кроз које би се директно упознали са предностима неких других образовних система.

У наставку дана, након пленарног излагања уследио је рад по секцијама. Срећно учење из Предшколске установе 'Радост', тачније из надаљске 'Бубамаре', презентовала је васпитачица Данијела Миличић Требатицки, која је уласком у финале Конкурса 'Најбољи од нас', понела титулу Амбасадор срећног учења. Њен сценарио носи име 'Чаробно пролеће', а реализован је по концепту педагогије срећног учења, на принципу целовитог  приступа учењу. Након блока презентација, уследиле су и радионице у оквиру секција. Данијелине радионице су биле еколошке, учесници су у њима уживали, а направљена су мала уметничка дела од природних материјала.

У поподневним сатима трећег дана конференције проглашена је 6. генерација Најбољих наставника, њих двадесет осам одабраних строгим критеријумима између више од неколико стотина пријављених васпитача, учитеља, наставника, професора и стручних сарадника из 6 држава са простора бивше Југе. Титула носи симболични назив Најбољи наставник, иако се под тим називом мисли на све оне који чине доуниверзитетско и универзитеско образовање, креирана по угледу на највећу глобалну наставничку награду. Васпитачица Данијела Миличић Требатицки је један од носилаца ове титуле и она је прва васпитачица која ју је понела, а од ове конференције носи још једну, за њу веома драгу, титулу. Пракса организатора је да сваке године именује нове амбасадоре који не долазе директно из света образовања, али имају са њим додирних тачака. Ове године су то Драшко Станивуковић, градоначелник Града Бања Лука и Валентина Леканић, новинарка РТРС и ауторка ТВ формата „Квадрат на знање“. Своје најверније учеснике, Асоцијација награђује и титулом Амбасадор за 5, коју је овога пута понела Данијела. Конференција је завршена излетом на Кастел, кутурно историјско наслеђе на реци Врбас, где су додељени сертификати учесницима конференције. Била је ово још једна прилика да се најбољи наставници региона окупе, размене своје идеје и искуства, да представе свој рад и школу, као и државу из које долазе. Као и на претходних пет, конференција је отворена и затворена уз звуке песме Земљо моја Исмете Дервоз, а ова песмма је и званична химна ANNEX YU", саопштено је након конференције.