Српски  Magyar 

"У сусрет ускршњим празницима"

У Галерији Дома културе Србобран отворена је изложба ручних радова које су израдила деца на радионици названом "У сусрет ускршњим празницима". Талентоване малишане овим поводом окупило је Удружења грађана "Рука спаса", а главна тема којом су се бавили кроз дружење и игру били су бели зечићи и корпице за шарена јаја, симболи наступајућег Ускрса.

"Све похвале за нашу драгу децу; колико видим урадили су изузетан посао, изложба ручних радова изгледа јако лепо, што значи да су малишани били вредни. Нама у Дому културе је драго што можемо да окупимо србобранску децу, с тим у вези смо отворени за сарадњу са локалним удружењима. То се посебно односи на Удружење ‘Рука спаса’ и његову председницу Савку Лазић, јер је она уједно вредан и способан радник Дома културе, тако да је и природно да овде организује дешавања, такорећи у својој кући", поручио је приликом отварања изложбе Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран.

Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, није крио задовољство због дружења са децом и прилике да види резултате њихобог рада.

"Нама родитељима је увек важно да су деца активна, да имају прилику да искажу своје способности. Погледао сам радове и чини ми се да су на овој радионици деца била веома успешна, могла би и мене да науче како се то прави. Желим да се захвалим Удружењу ‘Рука спаса’ које је увек на висини задатка, увек се труди, наравно у сарадњи са локалном самоуправом и установама као што је Дом културе, да за децу организује што више неких дешавања. Ја сам млад родитељ и чини ми се да смо у некој модерној ери, надам се да се и остали моји суграђани слажу, у којој је тешко борити се против свих негативних утицаја технологије на децу, иако оне имају и бројне предности. Овакве радионице су, рекао бих, добар вид алтернативе, да наша деца време проводе без мобилних уређаја, у директној комуникацији са вршњацима и да при том науче нешто лепо и корисно, а ако успут испоље и креативност, то је само додатан плус", рекао је Дебељачки и додао да ће локална самоуправа учинити све да омогући повећање наталитета и пружити подршку програмима који на различите начине анимирају најмлађе чланове локалне заједнице.

Савка Лазић, председица "Руке спаса" захвалила се Дебељачком на сталној подршци удружењу које води, а затим и родитељима који своју децу упућују на радионице које организују.

"Наше Удружење бави се чувањем традиције, а да бисмо у томе успели потребно је да знање и љубав о томе пренесемо на нове генерације. Организовали смо до сад различите врсте радионица, како би се свако дете пронашло у неком од старих заната, а како се број учесника константно повећава, рекла бих да нешто добро радимо. Претхода изложба ручних радова је имала 60 деце, сад их је 80, надамо се да ће на следећој тај број бити још већи. Трудимо се да сву децу испоштујемо, свако дете које дође на, макар и на крај радионице, ја примим и са њим прођем цео процес израде предмета, а што је најлепше, остала деца у тим ситуацијама увек желе да помогну новом другару како би успео да заврши задатак. У вези са тим, родитељима могу само рећи, да имају дивну децу, а колико су талентована и вредна то ће рећи њихови радови", рекла је Лазић.