Српски  Magyar 

Нови пакети помоћи избегличким породицма

Општина Србобран, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, уручила је данас четири пакета помоћи избегличким породицама који подразумевају подршку у грађевинском материјалу за адаптацију и санацију кућа у којим живе. Подршка вредна скоро 2,5 милиона динара стигла је од Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, из наменских фондова Европске уније. Процес конкурисања и доношења одлуке о додели помоћи организовало је Повереништво за избеглице и миграције општине Србобран.

"Трудимо се да на овој теми увек будемо активни и познато је да смо једна од локалних самоуправа која је до сада ангажовала највише средстава за подршку избеглим и расељеним породицама. Важно је напоменути да се ови пројекти финансирају из средстава Европске уније и драго ми је да све више породица користи ову могућност и данас настављамо са нова четири уговора. И до сада смо много пута обезбеђивали пакете грађевинског материјала, било је и додела сеоских кућа, затим програма самозапошљавања, све у циљу подршке овим породицама да што пре и у потпуности се интегришу у ново друштво. Мислим да смо добро одмакли у том процесу; кроз Комесаријат за избеглице и миграције претходних година обезбедили смо 10,2 милиона динара, за мали грант још додатних два милиона динара, затим 3,9 милиона динара за сеоске куће, а на ове суме треба додати и средства која су обезбеђена из општинског буџета. Позивам грађане који имају право на ову врсту подршке да прате позиве и информације које оглашавамо, Повереништво за избеглице и миграције општине Србобран ради веома ажурно и одговорно, и мислим да не треба пропуштати прилике да за неке важне пројекте и програме помоћи не искористимо средства која нам се нуде из ЕУ. Циљ је коначно решити положај и статус свих избеглих и расељених, али док буде било потребе нећемо стати", рекао је приликом потписивања уговора Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. 

Он је истакао да је локална самоуправе и у 2024. години конкурисала за пакете помоћи доделом грађевинског материјала (10 пакета - осам милиона динара), као и за куповину сеоских кућа (9,75 милиона динара), док на располагању избеглим и расељеним стоји и Фонд за избегла и расељена лица АП Војводине.