Српски  Magyar 

Нових 5 милиона за бољу енергетску ефикасност

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас представницима локалних самоуправа 137 уговора о суфинансирању програма енергетске санације, у оквиру пројекта "Чиста енергија и енергетска ефикасност". Овим пројектом омогућене су новчане субвенције за домаћинства којим је планирано енергетско санирање око 50.000 приватних стамбених објеката широм земље, до краја 2027. године. Један од уговора припао је и Општини Србобран, вредан укупно пет милиона динара, а потписао га је др Илија Газапов, члан Општинског већа. Према уговору по 2,5 милиона динара за ову намену обезбедиће ресорно министарство и Општина Србобран.

"Програм енергетске санације домаћинстава је пројекат који је, можда и више од других пројеката, директно усмерен ка грађанима и тиче се сваког становника наше земље. На овогодишњем јавном позиву још 12.000 домаћинстава у 137 градова и општина, међу којима су први пут и општине са Косова и Метохије, Гњилане и Косовска Митровица, моћи ће да добију субвенције за енергетску ефикасност. Грађани ће у овом општинама моћи да замене столарију, фасаду, изолацију, неефикасне котлове, поставе соларне панеле и колекторе, уз субвенције које иду од 50 до 65 одсто вредности инвестиције. Такође, први пут расписујемо посебне јавне позиве за енергетски угрожене купце, који ће у 44 локалне самоуправе моћи да добију субвенције до 90 одсто вредности улагања”, рекла је министарка и додала ће се први јавни позиви за грађане расписати за неколико недеља.

Додала је да се посебно водило рачуна да нико не буде изостављен из пројекта, ни мање развијене општине, нити грађани са нижим приходима, са посебним акцентом на општине које имају већи степен загађења ваздуха.

 

Службени лист