Српски  Magyar 

Ново возило за Ватрогасну јединицу Србобран

Министарство унутрашњих послова Републике Србије – Сектор за ванредне ситуације, опремило је Ватрогасну јединицу Србобран новим специјализованим возилом за гашење пожара. Овим поводом дежирну екипу и њиховог командира Дамира Маџгаља обишло је руководство Општине Србобран, које, такође, редовно на разне начине помаже рад србобранских ватрогасаца. У посети Ватрогасној јединици били су Радивој Дебељачки, председник Општине, Милена Аларгић, председница Скупштине општине, и Милош Јовановић, директор ЈКП "Градитељ".

"Захваљујући средствима из буџета Републике Србије и Министарства унутрашњих послова - Сектора за ванредне ситуације, Ватрогасна јединица у Србобрану је добила ново ватрогасно возило које ће бити од изузетног значаја и важности за наше ватрогасце. Сада имају најбоље услове за рад и могу да буду на висини задатка при сваком изазову. Истовремено, важно је да и ми, локална самоуправа, будемо једнако на висини задатка и наставимо са континуираном подршком како би Ватрогасна јединица имала све оно што јој је потребно, и како би њени припадници могли без препрека да обављају свој одговоран посао, од изузетног значаја за све наше грађане", рекао је Дебељачки и додао да је ово први пут од 1985. године да је МУП набавио нови камион за србобранске ватрогасце.

Према његовим речима, важна тема за локалну заједницу је и пресељење Ватрогасне станице на локацију која ће бити више у складу са потребама и захтевима јединице.

"С обзиром да је ватрогасна станица у самом центру Србобрана, њена позиција је непрактична за обављање овог посла, са Министарством унутрашњих послова смо покренули иницијативу да се она пресели. Општина је определила једну парцелу у индустријској зони, где имамо обавезу да обезбедимо све потребне прикључке, а Министарство ће обезбедити средства за изградњу станице. Реализација тог пројекта би била круна целокупне наше сарадње која је дуги низ година на високом нивоу", најавио је Дебељачки.

Колико је важно располагати добро опремом у послу којим се баве, говорио је командир ватрогасаца Дамир Маџгаљ.

"Како је председник рекао, МУП, односно Сектор за ванредне ситуације, је у оквиру опремања ватрогасно-спасилачких јединица једно ватрогасно возило доделио нашој јединици. Возило је марке Исузу и опремљено је савременом ватрогасном опремом, може да понесе 3.000 литара воде и 300 литара пенила. У сваком случају вредно и модерно возило које ће убрзати и унапредити наш рад и брже ћемо стизати на интервенције. Оваква набавка нам је заиста била неопходна", рекао је Маџгаљ и напоменуо да Општина Србобран константно издваја новац за набавку нове опреме и за одржавање постојеће. "Само у претходној години је издвојено више од милион динара. Такође, редовно се улаже у сам објекат, сервисирају се возила и машине како би у сваком моменту све било функционално и спремно", захвалио је командир ватрогасаца и поздравио идеју о измештању јединице. "Овде смо смештени у стамбено пословну зграду, то има бројна ограничења и сигурно да омета станаре. Поред тога, потребан нам је простор за несметану контролу опреме, двориште за извођење вежби, ауто парк за несметан рад на возилима, јер то тренутно то радимо на улици", рекао је Маџгаљ. 

Опремање новим возилом јединице у Србобрану потврда је да Министарство унутрашњих послова све више улаже и у ватрогасно спасилачка одељења у мањим општинама, не само у градове, што је од велике важности јер и житељима мањих средина треба да се обезбеди брза и квалитетна реакција ватрогасаца у ванредним ситуацијама.

Службени лист