Српски  Magyar 

Србобран чува успомену на Ранка Пантелића и све јунаке

Делегације Општине Србобран, Удружења Херојска 549. моторизована бригада "Цар Душан Силни", Удружења ратних војних инвалида и породица палих бораца Србобран, СУБНОР-а Србобран и Удружење "Храбри борци" Србобран, положиле су венце на споменик Ранка Пантелића, јунака из Србобрана који је изгубио живот 1999. године у одбрани Косова и Метохије. Пантелић је сахрањен на Православном гробљу у Србобрану. Венац на споменик положили су и чланови породице Пантелић. 

"Ранко Пантелић био је искрени патриота. За разлику од многих који су те 1999. године тражили начин да пређу границу и тако избегну војни позив, Ранко се пријавио добровољно да иде да брани Србију, да брани Косово и Метохију, да брани српство. Отишао је као и многи добровољци на најтеже место, у најтеже време. Био је припадник херојске 549. Моторизоване бригаде Призрен, и учесник битке на Паштрику, која се десила након Кошара. Непријатељ тамо није бирао средства, нападао је хелихоптерима, стратегијском авијацијом и тепих бомбама, само како би заузео Призрен пред већ заказане преговоре о примирју. Момци који су били на Паштрику исказали су надљудске могућности и издржали прави пакао, али нису дозволили непријатељу да заузме ни метар државне територије. Кад се рат већ завршио, потписано је примирје и кренуло је извлачење војске из јужне покрајине, Ранко се налазио у камиону са још двојицом војника, из Футога и Лесковца. На жалост, сва тројица су страдали кад је камион погођен из ручног бацача граната, коју су испалили терористи из заседе. Ми смо се данас окупили да сачувамо сећање на овог хероја, морамо се борити да чувамо традицију и да не дозволимо да његова жртва буде узалудна", рекао је крај гроба Ранка Пантелића, Дамир Кремер, представник Удружења "Цар Душан Силни".

У име локалне самоуправе венац су положили Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и др Илија Газепов, члан Општинског већа.

"Увек је важно помињати имена страдалих грађана наше општине у агресији НАТО-а 1999. године: Синише Лаушева, Александра Бајина и Ранка Пантелића. Кад год се спомене бомбардовање ми у општини Србобран их се сетимо, јер су они најважнији подсетник, хероји који су нас бранили у најтежим тренуцима. Знамо шта се све тад дешавало и какву је неправду наш народ трпео, и баш зато ове момке никад нећемо и не смемо заборавити. Негујемо културу сећања и учимо генерације које долазе да поштују историју свог народа и оне који су, исписујући је, изгубили животе", поручио је Дебељачки.



Службени лист