Српски  Magyar 

Треће вече пројекције филмова у Дому културе

У оквиру циклуса пројекције краткометражних документарних филмова у  среду 20.02.2008. године у галерији  Дома културе са почетком у 18:00 часова биће приказани филмови «Аутопортрет – Јово Петијевић», «Сваки дан се сунце рађа» и «Виминациум»

АУТОПОРТРЕТ - ЈОВO ПЕТИЈЕВИЋ
 
Сценарио: Даница Аћимовић
Режија: Даница Аћимовић
Камера: Драган Миљанић
Монтажа: Драган Стокић
                 Марко Степановић                                     
Muzika: архивска
Продукција: ТВ Нови Сад
Категорија: уметнист
Дужина: 14 мин.

Кратак садржај
Јово Петијевић је скулптор врло необичног опуса и специфичног начина рада. Он открива облик, дрворезбари из целог трупа дрвета, чувајући језгро и енергију комада. Обликује женске актове, тела спортиста, апстрактне форме, религиозне мотиве и велики серијал птица сова. Најнеобичније од свега је начин рада: Јово удара по длету својим десним дланом уместо чекићем, и тако четрдесет година.

ВИМИНАЦИУМ


Режија: Др Миша Кораћ
Категорија: археологија
Дужина: 35 мин.

Кратак садржај
Римски град и војно утврђенје Виминациум био је некада блистав град - богати храмови, луксузне виле, велике терме, амфитеатар... Похарали су га варвари пре много векова... Годинама су га прекривали талози земље и људске небриге. Тек од недавно, започето је темељно и научно откривање и заштита овог археолошког локалитета... Прича о некадашнјем сјају и пропасти овог римског града скренула је пажњу не само националне, већ и светске јавности, која с нестрпљењем очекује да Виминациум, на светској културно-историјској сцени, заузме место које му с правом припада.


СВАКИ ДАН СЕ СУНЦЕ РАЂА                                                       

Продуцент, сценариста и редитељ: Горан Дујаковић
Камера: Драшко Гајић                                           
Монтажа: Мирослав Батас
Музика: архивска
Продукција: FENIX АRТ - Бања Лука  и
                    Академија умјетности-Бања Лука
Категорија: духовност
Дужина: 22,5 мин.
                                                                                     

Кратак садржај
Документарни филма прати живот слијепе наставнице музичког одгоја Виолете и њеног ученика Дарка  у Заводу за слијепе особе Будућност у Дервенти. Њихова свакодневница  снажно је  прожета музиком, оптимизмом и јаком жељом за животом упркос било каквим околностима.

 

 

Службени лист