Српски  Magyar 

Реакција на награду и одговор председника Општине

    У нашу редакцију је стигао е-mail власника и главног и одговорног уредника www.srbobran.net, господина Шијачић Александра, са молбом да на нашем сајту објавимо  Реакцију на доделу награде "Бела лала" председнику Општине Србобран, Гајин Бранку.
    У циљу правоваљаног информисања јавности и изношења навода обе стране, писмо господина Шијачића и одговор председника износимо са закашњењем од 4 дана, пошто је председник Општине због пословних обавеза био спречен да одмах након пријема писма адекватно одговори.

Извињавамо се господину Шијачићу и надамо се да ће одговор председника Општине господина Гајин Бранка у целости објавити и на свом сајту.
 
 

Реакција на доделу награде „Бела лала“
Да ли је Бранко Гајин заслужио ову награду ?

Радио Србобран је објавио, а официјелни општински сајт је пренео да је Бранко Гајин, актуелни председник Општине Србобран, постао први добитник годишње награде „Бела Лала“. Награда се додељује  на основу гласова слушалаца.
Пре свега желимо колегама са Радија Србобран да честитамо на установљењу једне овакве награде. Такође  и укажемо дужно поштовање свим слушаоцима који су, чистог срца, гласали за г-дина Гајина. Међутим, сматрамо да је ова награда отишла у погрешне руке. Како пише у образложењу,  „Бела Лала“ се додељује за најквалитетније обављање јавних послова.
Постављамо питање, да ли гушење медијских слобода, притисак на медије и ускраћивање информација спада у ту категорију? Ево примера како то г –дин Гајин суптилно ради, а Ви, на основу тога, закључите да ли награда за најквалитетније обављање јавних послова одлази у праве руке.
Наша фирма, СТУР „Цврчак“, од 1992. године има локал у закупу. Закуподавац је Општина Србобран. Дакле, 15 година смо у том локалу. Све време уредно измирујемо све обавезе и до пре два месеца све је функционисало крајње нормално. Тада нам стиже закључак Бранка Гајина, председника Општине,  да је дошло време да иселимо и напустимо локал у року од 30 дана?!  Гајин је донео овај закључак, како он наводи,  јер је уговор истекао пре 10 година. Истина је,  1992. године потписан је на 5 година, али у међувремену (1997 – 2007)  потписали смо неколико анекса поменутог уговора. Последњи је потписао баш г-дин Гајин 2004. године.   Анексима се мења цена закупа и они продужавају важност овог уговора на неодређено време. То Гајин у свом закључку не помиње.
Нисмо иселили и зато 21. јануара идемо на  суд, јер смо тужени због непоштовања закључка председника Општине Бранка Гајина.
Кључно питање је - зашто је овакав закључак донео Бранко Гајин добитник Беле Лале, награде која се додељује за најквалитетније обављање јавних послова, односно какве то везе има са притиском на независно новинарство? Ево одговора.
„Цврчак“  је у фебруару прошле године покренуо Wеб портал на адреси www.srbobran.net ,  као једино независно приватно гласило у Општини Србобран. Одмах након тога упутили смо допис на адресу локалне самоуправе са жељом за успостављањем сарадње, која би се очитавала у бољем и квалитетнијем информисању наших суграђана. Понудили смо партнерски однос - Srbobran.net да буде сервис грађана, а локална самоуправа да користи његове услуге. Два месеца нисмо добили никакав одговор. У неформалном разговору са једним од највиших званичника Општине подругљиво нам је дато до знања да се наш рад не цени и да је потцењујући за власт у Општини.
Крајем марта, након више безуспешних покушаја, успели смо да дођемо до председника Општине Гајина, који пристаје да говори за Srbobran.net. Тада добијамо и обећање да  ће се сарадња са Srbobran.net-ом убудуће одвијати на другачији начин и да ћемо бити обавештавани о свим активностима председника како би смо могли  несметано да извештавамо.
Обећање је било ништавно. Никада нисмо добили ни једну информацију из локалне самоуправе, ако је нисмо „ јако“ тражили. Нисмо позивани ни на конференције за штампу, а на питање зашто, одговор је био понижавајући – „ Извините, баш смо заборавили на вас “.
Бранко Гајин нас је звао само када смо му требали да пошаље маркетиншку поруку бирачима. Све смо то прихватали као легитимно и део посла и нисмо од тога правили „ капитал “, а могли смо. Srbobran.net је све ово време извештавао непристрасно и објективно, штитећи пре свега новинарску професију, јавни интерес, али и своје посетиоце од манипулација и лажних вести.
Половином септембра у Србобран код председника Општине у званичну посету долази Влајко Сенић, државни секретар за спорт и омладину и високи функционер странке Г17+. Srbobran.net опет заборављен. Сутра смо читали вест на официјелном општинском сајту, како је било разних обећања  приликом ове посете. На основу те вести пишемо текст под насловом  „Гајин све ближи Г17+?!“.
Убрзо након  тога објавјујемо вест и најављујемо формирање нове политичке странке у Србобрану, коју иницирају доскорашњи  сарадници и пријатељи г-дина Бранка Гајина. Готово одмах, стижу нам упозорења упућених,  да је Гајин, много љут због ова два текста,  да га посебно иритирају дискусије које се воде на форуму и да можемо да очекујемо жестоку реакцију. Стигла је експресно, већ за два дана, а очитана је у закључку Бранка Гајина да је дошло време да затварамо радњу и да селимо. Оваквим закључком  четворо запослених остаје без посла. Школски пример безочног притиска на независно новинарство.
Епилог ове паланачке приче о власти, информисању и још којечему десиће се на суду, мада постоји и додатак на читаву ову причу.
Добро упућени тврде да овде није реч само о притиску на независно новинарство, него и о политичкој трговини.  Неко од коалиционих партнера, који омогућавају да Гајин врши власт и има подршку Скупштине,  бацио је око на локал у коме смо, уз уредно измиривање свих обавеза, већ 15 година. Ако је ова теорија тачна ( ти нама локал, ми теби гласове ) утолико је овакав потез Гајина још прљавији.
Сматрамо да је важно да јавност  зна на који начин Бранко Гајин користи функцију председника Општине и какав је његов однос према слободи јавне речи,  независном  и непристрасном  информисању. Ако неко добије годишњу награду за најквалитетније обављање јавних послова, онда овакви случајеви не би смели да „красе“  његову каријеру.
Wеb портал Srbobran.net и даље ће наставити у интересу грађана да извештава о свим догађајима који се дешавају у нашој Општини. На то нас обавезује указано поверење 450 чланова, од 12.000  до 15.000 посетилаца сваког месеца и подршка коју свакодневно добијамо од наших људи у дијаспори, којима је Srbobran.net за кратко време постао истинска веза са родним крајем.
Ближе се локални избори. Добитник награде „Бела лала“, г-дин Бранко Гајин, још мало ће бити председник Општине Србобран. Што се нас тиче, ми ћемо и даље наставити да се бавимо нашим послом. Баш зато позивамо г-дина Гајина да објасни који су то мотиви пресудили да нам, у име Општине, упути отказ на локал. На који начин овом одлуком он штити јавни интерес? Шта, зар тај локал више није за издавање? Да ли  треба да стоји затворен? Ако је и даље за издавање, па ми смо први заинтересовани, јер за ових 15 година колико га користимо и  уредно измирујемо своје обавезе,  уз грдне муке,  ипак смо успели да створимо одређени статус.
Биће нам посебно задовољство да објавимо одговоре  г-дина Гајина на сва ова питања,  на wеб порталу Srbobran.net, јер познато је - Srbobran.net је отворен и омогућава да се у демократском дијалогу изнесу различита мишљења. Управо захваљујући томе, за годину дана постао је јавно добро и многи наши суграђани га свакодневно користе као озбиљан информатор и на тај начин сазнају шта се дешава у Србобрану, Турији и Надаљу.
Подсећања ради, Srbobran.net је у децембру због свог рада подржан од стране Покрајинског секретаријата за информисање, који је, ваљда, препознао вредности  које заступамо. Зашто је  Бранко Гајин у слободном новинарству и реакцијама јавног мњења на његов рад, препознао опасност ? Пре свега јавност очекује одговор на ово питање. На крају поновићемо - дужно поштовање свима,  који су из срца гласали да Гајин добије награду, али наша обавеза је била да ово изнесемо у јавност . Позивамо Бранка Гајина да искористи право и одговори на све недоумице, које произилазе из његове, по нама, спорне одлуке, а Srbobran.net ће му са задовољством уступити простор, као и многима пре и после њега,  који су имали потребу да се јавно обрате грађанима и образложе своје поступке.


Главни и одговорни уредник wеb портала
srbobran.net
Александар Шијачић
 

 

Одговор председника Општине Србобран

 
Поштовани господине Шијачић

    Обраћам се поводом текста - Ваше реакције на доделу награде Бела лала од стране слушалаца „Радио Србобрана „а која се додељује за наквалитетније обављање послова у току године. Постављајући питање да ли је Бранко Гајин заслужио ову награду,  Ви покушавате да ме прикажете као човека који на неки начин то и не заслужује јер гуши медијске слободе, конкретно, рад СТУР „Цврчак“. У вези свега тога рећи ћу Вам следеће: Сви локали у општини Србобран се издају на основу предходно одржане лицитације. Пред крај прошле године надлежне службе Општинске управе су добиле налог да провере које фирме нередовно плаћају закупину за пословни простор и којима је истекао Уговор о закупу. Сами констатујете да је СТУР „Цврчак“ истекао Уговор о закупу пословног простора, и то је једини разлог због чега ће се расписати нова лицитација на којој очекујемо и Вас уколико сте заинтересовани. На новој лицитацији желим Вам успех.

    Тачна је тврдња да сам Вам 2004. године Анексом продужио Уговор о коришћењу на неодређено време. Ту сте пратили судбину осталих закупаца сличних локала. Тај Анекс је био напправљен зато што је локални парламент донео Одлуку о повећању закупнина на терирорији наше општине.То уједно не значи да Ви имате право да га користите до бесконачности. Сложићете се са мном да неки приговори звуче сасвим логично да вас протекционишем уколико вам продужавамо без лицитације коришћење тог пословног простора. Ни вама ни мени не иде у прилог таква прича,  где Ви уживате благонакон став ове локалне власти и тиме се доводи збиља у питање Ваша независност. Понављам, локал ће бити за издавање, дођите на лицитацију, срећно Вам било, али пре тога морате да напустите тај локал јер га ми тако не можемо издавати. Схватите, да немате ни наследно ни стечено право на бесконачно коришћење тог локала.
    Што се тиче наводног гушења медија од моје стране, питао бих вас: Какве везе има трафика коју држите у том поменутом локалу у коме продајете цигарете, жвакаће гуме, новине...... са гушењем медијских слобода? Причајмо и о овоме и са економске тачке гледишта: тврдите да ће радници остати без посла. Ако не победите на новој лицитацији имате прилику да закупите било који  други локала и обављате своју делатност, те ће Ваши радници остати у радном односу.
    Надаље, планови локалне власти су да се комплетан простор биоскопа у који спада и спорни локал, санира и адаптира, те изда за обављање привредне делатности. Управо у том циљу локална самоуправа води разговоре са пословним људима који су спремни да уложе новац у простор бившег биоскопа где ће бити сигурно више радних места него код Вас. У овом тренутку нико није спреман да улаже у нешто где се у вези коришћења једног дела простора води суд.
    Ваши приговори што не издајемо званична обавештења преко Вашег сајта, уз сво дужно поштовање, заслужују следећи коментар: Општина Србобран има своје званичо интернет гласило, свој званични сајт www.srbobran.org.yu , који је (узгред да се мало и похвалимо), на првом wеb фестивалу, номинован у категорији е-управа  и гласовима публике у конкуренцији од 60 номинованих освојио 5. место.
    Немам ништа против да на Вашем сајту објављујете сва наша саопштења.
    У вези посете државног секретара Влајка Сенића, нисмо звали никог од медија (па ни Вас) јер је то била радна посета на којој смо договорили довршетак радова фискултурне сале у Надаљу. О свему томе смо писали на нашем званичном сајту, са кога сте и Ви и остали заинтересовани могли пренети информације посетиоцима Вашег сајта.
    На крају, кад се већ питате зашто ми грађани додељују Беле лале, онда се запитајте зашто је 10.јуна 2007. године, 67% изашлих грађана на референдуму рекло да останем ту где јесам и тиме потврдили да су задовољни оним како обављам своју дужност председника Општине. Вероватно су препознали да у ове три године је урађено толико тога што за претходних 20 година у Србобрану није било ни покренуто, већ само обећавано: Нова телефонска централа, дислоцирање и градња нове депоније, изградња фискултурне сале школе „Јован Јовановић Змај“, фискултурна сала у Надаљу, капеле у Турији и Надаљу, уређење центра сва три насеља, почетак изградње индустријске зоне и ове године решавање статуса незапослених.......
    У сваком случају, желим Вам успеха у раду, и на новој лицитацији за пословни простор, који сада бесправно користите, желим Вам победу, уз малу молбу да не вршите замену теза.

С поштовањем,

Председник
Општине Србобран
Бранко Гајин

 

Службени лист