Српски  Magyar 

Породица Каса уселила у нову кућу

Porodica Kasa uselila u novu kuću   Доносимо из Надаља једну потресну причу. Наиме, породица Каса, коју чине мајка Магдолна и пет кћерки, најстарија 17 година, а најмлађа 7, живели су у, мало је да кажем, трошној кући. Стара кућа коју чине две просторије кроз чије се зидове провиди комшијско двориште и из који вас може посматрати пацов док шетате кроз собу. Слеме, или главна греда, која држи таваницу, прети сваког момента да под теретом попусти. Једноставно речено, једна тужна прича над којом се човек замисли како је уопште могући живети у таквим условима.

Магодлна, која је прошле године несрећним случајем остала без супруга, оболела је од најтеже болести. Пет девојчица, могу слободно рећи, деца за пример, и поред тешке немаштине похађају школу. Најстарија похађа трећи разред економске школе у Темерину, једна иде у други разред фризерске школе, такође у Темерину,  трећа девојчица је седми, четврта други, а најмлађа има седам година и похађа први разред специјалног одељења у Земуну за лица оштећеног слуха. Мајка Магдолна се обратила за помоћ председнику општине Бранку Гајину који је одмах реаговао и обезбедио средства од локалне самоуправе да се помогне овој породици.   

Porodica Kasa uselila u novu kuću   Направљена им је нова кућа која има две собе, дневни боравак са кухињом, ходник и купатило. У петак, 14.новембра 2007.године су уселили у њу. На усељењу је био и председник општине Србобран, Бранко Гајин, и одборник и члан Општинског већа задужен за здравство и социјалну политику, Миодраг Шијачки,  који је рекао да је спашена једна породица. 

   Магдолна Каса се захвалила свима на помоћи, пре свега председнику Гајину, каже да су деца узбуђена и пресрећна што ће сада живети много бољим животом.   
- «Наравно да је решавање оваквог проблема брига на Републичком ресорном министарству и Центру за социјални рад. Није то у ингеренцији локалне саоуправе, али нисмо могли ни да зажмуримо пред екстремним примером социјалне угрожености и њених житеља» – каже председник Гајин.
У опремању нове куће учествовао је и ПТЦ, иначе извођач радова, затим Фабрика намештаја Шипад, а и многи други.  Све у свему, породица Каса је добила скромну кућу, али за њих сигурно велику, кућу која је достојна човека.
Porodica Kasa uselila u novu kuću   Стара кућа, по речима Председника ће бити порушена због бојазни да неко од деце не страда. Помоћ ће се наставити, биће обезбеђен и огрев, а организоваће се да се води рачуна о деци, која наредних пет недеља остају препуштени сами себи, јер мајка одлази на болничко лечење.
Деца су посебно емотивна при спомену њиховог оца, који је, кажу, саградио темељ на којем је ова  кућа саграђена, рекла нам је кроз сузе једна од девојчица.


Н.Ш.

Службени лист