Српски  Magyar 

Шпиро Ђерђ : “Прах”

У галерији Дома културе у Србобрану, субота 29.новембра, са почетком у 19,30 часова биће одиграна позоришна представа на мађарском језику „Прах“.

ШПИРО ЂЕРЂ : “ПРАХ”


  Савремено драмско дело на мађарском језику написано 2006. године, комедија у једном чину, два актера, мушкарац - транспортни радник, жена - незапослена, 19 година брака, двоје деце. Кућа наслеђена од родитеља, без воде, без гаса, канализациона мрежа у перспективи. Можда.  Дугови стоје. Отплаћивање долази. Можда.
У шта се може уздати ? Можда у неколико „x“-ића. Можда .....
  Драмско дело Шпиро Ђерђа - као што се наслућује и из самог наслова (у ориг. „Прах“) - указује на југословенску везу, мада се прича одиграва у Мађарској на периферији рудничког градића и обрађује поподне једног средовечног брачног пара. Међутим ово поподне се разликује од уобичајених, јер су управо добили главну награду на лутрији. Лото листић доспева у једну стару, из некадашње Југославије донету кутију какао праха, и на тај начин израста у насловну улогу. Истовремено настају узнесења и падови, рај и пакао, усхићење и махнитост, болне страсти, неизречене жудње и оптужбе, отварају се старе ране, ....
  Све ово ипак са великом дозом горког хумора, јер је жанр драмског дела-комедија.

  Кратка радна биографија глумаца

Бређан Петер  -  рођен 1954. год. у Kiškunfeleđhazu, у Мађарској. Дипломирао 1977. год. у Будимпешти на Академији драмских и филмских уметности. Непрекидно игра у позориштима главног града као и у другим областима Мађарске. Са 150 улога иза себе тренутно је члан ансамбла Позоришта Петефи у Шопрону. Добитник признања за стваралачки рад у позоришту - награде „Jasai Mari“.
Тополчањи Лаура  -  рођена 1971. год. у Бечеју, у Србији. Студије глуме започела на Академији за уметност у Новом Саду, наставила у Мађарској, у студију за глуму позоришта Гардоњи Геза у Егеру, где је и дипломирала 1999. год. После неколико година ангажмана у Позоришту Гардоњи Геза у Егеру и Позоришту Петефи у Веспрему, данас ради као самостални драмски уметник и предаје драмску педагогију у Waldorf школи у Будимпешти.
 
Улаз је слободан.