Српски  Magyar 

„Право и правда на Великом бачком каналу“

Еколошки покрет Врбаса и Скупштина општине Врбас организовали су округли сто под називом „Право и правда на Великом бачком каналу“. На округлом столу говорило се о процесуирању еколошких пријава пред судовима, а посебно се расправљало  о загађивању Великог бачког канала.

Скоро невероватну чињеницу изнели су представници Општинског суда у Врбасу саопштавајући да локално тужилаштво а онда и судство до сада није добило прилику да процесуира ниједну еколошку пријаву. „Ако уважимо територијални принцип процесуирања пријава, по коме надлежност имају органи гоњења и правосудне институције на чијој територији се налази субјекат против кога је покренута пријава, Републичка водопривредна инспекција не оправдава своје постојање, јер на потезу најгорег загађења вода у Србији не види загађеност нити загађиваче“, рекао је Ратко Ђурђевац, председник ЕП Врбаса. Он је уверен да би за судије и тужиоце, због недостатка праксе, требало организовати едукације, док би полиција морала да се стави на располагање грађанима и по позиву направи белешку за сваку акцидентну ситуацију. „За брзо реаговање на терену неопходна је сарадња инспекција, еколошких и риболовачких организација и овлашћених установа за анализу воде. Ова сарадња је сада на ниском нивоу и ако постоји, увек је једносмерна, од цивилног ка јавном сектору“, рекао је Ђурђевац и истакао да само добра сарадња може довести до састављања убедљивих пријава. Учесници округлог стола сложили су се да би за боље функционисање служби било потребно спровести пренос неких надлежности инспекцијског надзора на локални ниво. „Постојећи прописи не дају овлаћења локалним инспекцијским органима за  надзор и процесуирање пријава у области заштите земљишта и вода, већ само буке и ваздуха. Имајући у виду изразитo пољопривредни карактер нашег региона, са 720 километара каналске мреже само у три еколошки угрожене општине, Кула, Врбас и Србобран, постаје јасно да је надзор над најважнијим аспектима заштите животне средине дислоциран и неефикасан. За бољи рад потребна је транспарентност и јавност при процесуирању еколошких пријава, како би се умањио утицај снажног лобија загађивача“, рекао је Ђурђевац.
Уз организаторе, учешће на округлом столу узели су представници судова и тужилаштву у Врбасу и Кули, Полицијске станице, инспекцијских служби, Министарства животне средине и просторног планирања и и Риболовачког савеза Војводине, док су, иако су били најављени, изостали представници ЈВП „Воде Војводине“ и Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.