Српски  Magyar 

Припреме за грејну сезону

Srbobran - Pripreme za grejnu sezonuЈавно комунално предузеће „Градитељ“ започело је са пуњењем система судова у топлани, чиме су покренуте званичне припреме за грејну сезону.
Након топлане пуниће се дистрибутивна мрежа и подстанице у зградама, а комплетан систем требао би бити спреман до 01. октобра. 
 „Са завршетком хладних проба бићемо спремни за почетак грејне сезоне. На основу прошлогодишње потрошње израчунали смо и пријавили довољне количине овог енергента предузећу које снабдева нас, а то је Србија гас. Имамо уваравања да је гас обезбеђен и да током зиме неће бити проблема у испоруци“, саопштио је Ивица Матковски, руководилац службе гаса.
Према информацијама из овог предузећа, грејна сезона почиње 15. октобра, или раније уколико три дана заредом средња дневна температура буде испод 12 степени, како предвиђа важећа законска одредба. 
Иначе, даљинско грејање у Србобрану користи се у око 270 јединица и код једног броја правних лица. Цена даљинског грејања износи 123,3 динара, плус ПДВ, за један квадратни метар, али, према речима директорице ЈКП „Градитељ“ Меланије Јерков, за разлику од многих других градова плаћа се само током грејне сезоне. „
Градитељ се суочава са великим новчаним потраживањима код својих корисника, и код физичких и код правних лица, и то нам отежава пословање. Ради се о великим потраживањима на име утрошеног гаса и воде, и на има услуга одржавања комуналне хигијене. Апелујем на грађене Србобрана да измире своје обавезе, јер ћемо бити принуђени да потрошаче искључујемо са мреже, што је нанепопуларнија мера“, рекла је Меланија Јерков.
Потрошачима који имају неплаћене рачуне, у ЈКП „Градитељ“ нуде могућност да дугове измире кроз више рата, за шта је потребно склопити споразум у предузећу. 
Поред даљинског грејања, у Србобрану и у Турији постоји и око 2.320 појединачних гасних прикључака, од чега је 75 прикључака код правних, а преостали код физичких лица. „Прикључак у Србобрану и Турији може се урадити у и наредних двадесетак дана, колико дозвољава грађевинска сезона. Кућни гасни прикључак кошта око 60.000 динара, али грађанима омогућавамо да део послова ураде сами, под нашим надзором, па се цена прикључка може свести на око 45.000 динара“, рекао је Ивица Матковски.
Тренутно се врши контрола унутрашње гасне инсталације код потрошача и Матковски је замолио потрошаче да службеним лицима предузећа дозволе приступ систему. Он је посебно апеловао на све потрошаче да не користе нестандардне и неатестиране апарате, посебно гасне шпорете.
„Гасни шпорет који нема термо осигурање је веома опасан за употребу, па је и законом забрањен. Такви шпорети не прекидају довод гаса уколико се пламен на шпорету због неког разлога угаси, што може имати трагичне последице. Такве шпорете одмах искључујемо из употребе, али док не обиђемо све потрошаче увек постоји могућност да их неко користи“, упозорио је Матковски.          

Службени лист