Српски  Magyar 

Подстицај запошљавања у сеоским срединама

Покрајински секретаријат за рад и запошљавање представио је конкурс за запошљавање младих стручњака у селима Војводине, како би се она оживела.

Према плану, војвођанске општине би требале да покрајинском секретаријату доставе потребе за факултетски образованим стручњацима, а сви они који буду одлучили да раде у некој од сеоских или мање развијених средина, потписаће уговор којим ће се обавезати да две године проведу у одабраном месту. Новозапослени ће у својим новим срединама боравити стално, а не само током радног времена. У секратаријату верују да ће до краја године бити реализовано око 80 уговора о запошљавању, за шта је припремљено 16 милиона динара. Новозапослени ће уживати и одређене повластице па ће тако, поред примања које им обезбеди послодавац, они добијати и додатак од 10.000 динара нето, као и трошкове смештаја о новој средини у износу од највише 4.000 динара.  
У овом секретаријату најављена је и подршка самозапошљавању и покретању сопственог бизниса за самохране мајке.  Свака од самохраних мајки која покрене сопствени посао, моћи ће да рачуна на подршку секретаријата у износу од 130.000 динара и на додатну помоћ за трошкове чувања детета током прве године рада. За овај пројекат покрајинска влада издвојила је шест милиона динара. 

Службени лист