Српски  Magyar 

Хранитељске породице брину као родитељи

Centar za socijalni rad - Hraniteljske porodiceЦентар за социјални рад општине Србобран на најбољи начин афирмисао је и успоставио заштиту најмлађих суграђана кроз смештај деце у хранитељске породице. Тренутно се на смештају у 27 хранитељских породица налази 42 дечака и девојчица, док је додатних девет малишана из општине Србобран смештено у хранитељским породицама на територији других општина

  Према речима Радославе Курјачки, педагога у Центру за социјални рад, ова врста заштита примењује се због неадекватног старања родитеља, због грубог занемаривања и злостављања, или због останка без родитељског старања по било ком другом основу, од напуштања деце до смрти родитеља.
  „За дете је најмање стресно сместити га у сродничку хранитељску породицу из непосредног окружења, јер у том случају оно већ има успостављене релације са члановима породице у коју долази. Тада дете најчешће не мења социјално окружење, начин живота, вршњачку групу или школу, што је најбезболније за њих. Ако нема сродничке, онда се трага за другом погодном хранитељском породицом. Све хранитељске породице претходно пролазе процену подобности од стране стручних органа, а затим едукативни процес у дужини од 33 сата, током којих се кроз радионице и рад са тренерима сусрећу са могућим проблемима при прихватању деце. Поступак предвиђа да се тражи породица за дете, а не дете за породицу, иако се трудимо да уважавамо жеље хранитеља, јер претпостављамо да они највише могу да пруже у раду са децом коју би желели у свом дому“, рекла је Курјачки и додала да након смештаја детета радници центра настављају да прате његову адаптацију, при чему се одржавају свакодневни контакти.
  „Пружамо подршку и сугестије хранитењима а они нас и саме контактирају и питају о било каквим недоумицама. Окупљамо породице, дружимо се, али и стручно радимо са њима када региструјемо одређене проблеме. Одлично сарађујемо што потврђује да имамо добре процене приликом одабира породица“, рекла је Курјачки.
  Иначе, хранитељска породица има редовна примања из два дела, новчани износ од око 16.824 динара за потребе детета, и новчани износ за рад и ангажовање хранитеља у висини од око 9.787 динара. За школску децу обезбеђују се средства за уџбенике и школски прибор, они имају месечни џепарац и право на средства за излет и екскурзију. „
  Пратимо да ли се детету обезбеђује све што је неопходно и често се уверимо да она, у хранитељским породицама у Србобрану, имају више него што одређују нормативи“, рекла је Радослава Курјачки.  

Службени лист