Српски  Magyar 

Добри пољопривредни приноси

Жетва сунцокрета који је у атарима општина Кула, Врбас, Србобран и Бечеј заузимао површину од око 8.000 хектара, полако се приводи крају и до сада је пожњевено око 95 одсто ораница.

  Приноси ове пољопривредне културе, према резултатима Друштвеног предузећа „Агрозавод“ које надгледа целокупну пољопривредну производњу на подручју ове четири општине, су изванредни и крећу се у распону од 3,2 до 3,5 тона по једном хектару, што је више од прошлогодишњег просека. У току је и жетва соје која је заузимала око 22.000 хектара. До сада је пожњевено 85 одсто површина а приноси су просеку око 2,8 тона по јединици мере. Вађење шећерне репе која је у атарима ове четири општине посејана на више од 7.000 хектара, почело је пре петнаестак дана, и према речима Мирослава Боројевића, стручног сарадника у „Агрозаводу“, још увек је рано говорити о коначним приносима.
  „Они се за сада крећу око 50 тона репе по хектару, с тим што је дигестија нешто већа него претходне године и износи више од 17 одсто“, рекао је Боројевић. Он је додао да је киша која је протеклих неколико дана падала успорила овогодишњу жетву, али и помогла радовима у припреми земљишта за следећу сетву. „Пољопривредници ће моћи благовремено приступити основној обради земљишта за сетву стрних жита. Веома је битно да се тај посао одради правовремено и правилно, као и да се после орања за стрна жита одмах затвори бразда, како би се сачувала свака кап кише“, рекао је Боројевић.

 

Службени лист