Српски  Magyar 

Непрекидно ору 24 сата

Srbobran - Neprekidno oru 24 sataНа пољима АД „Пионир“ крај Србобрана у петак су започеле XXV смотра пољопривреде, индустрије и трговине – СПИТ, и традиционална манифестација „24 часа орања“. За разлику од сајмова где су пољопривредне машине само изложене, на овој врсти смотре могућности и карактеристике механизације се, што је веома ретко, демонстрирају у раду, па пољопривредници имају могућност да виде како техника функционише, пре свега у пољу, у производним условима. СПИТ се у Србобрану одржава по пети пут, а организатори и домаћини манифестације су Југословенско научно друштво за пољопривредну технику, АД Пионир и Департман за пољопривредну технику Пољопривредног факултета у Новом Саду. На смотри се представља 47 произвођача механизације који су изложили више од 100 разних врста машина.

Srbobran - Predsednik opstine Branko Gajin„СПИТ слави сребрни јубилеј. Ове године ставили смо акценат на машине мањих димензија, намењене за масовне пољопривредне произвођаче и фармере. Излагачи су спремни да одговоре на сваки захтев посетилаца и демонстрирају могућности машина“, рекао је др Никола Ћукић, председник организационог одбора СПИТ-а. Отварајући ову манифестацију председник општине Србобран Бранко Гајин истакао је да локална самоуправа има опредељење да пружа подршку свим пројектима који служе развоју и унапређењу пољопривредне производње, али и других врста делатности. „Ово је уз Новосадски пољопривредни сајам највећа и најзначајнија манифестација код нас из области механизације. Овде се на лицу места сви могу уверити у снагу и могућности онога што се излаже и нуди на продају, што је највећа предност скупа. Част нам је што се све то догађа у срцу Војводине, на најплоднијим ораницама, у нашем Србобрану“, рекао је Гајин.
 
У оквиру СПИТ-а организовано је такмичење „24 часа орања“. „Такмиче се трактори различитих категорија, у количини поораног земљишта, са задатим квалитетом орања, при дубини од 25 цм. Ово је јединствено такмичење у Србији. У њему учествују машине стандардних карактеристика које се налазе у продаји и зато је то одлична прилика да се купци пре куповине увере у њихове могућности. Поред орања посетиоци могу да виде машине за припрему земљишта, основну обраду, сетву, негу и заштиту усева и разни пратећи програм“, рекао је Миленко Синђић, директор АД „Пионир“. Директор Института за ратарство и повртартсво проф. др Петар Секулић истакао је задовољство што се манифестација по пети пут одржава на пољима АД „Пионир“, у ком Институт има удео у власништву.