Српски  Magyar 

Закупци коначно у пољима

Srbobran - Zakupci konacno u poljimaНакон скоро две године, на истом месту на ком је отворен проблем закупа и коришћења 1.244 хектара државних ораница у србобранском атару, коначно је извршена приморедаја дела парцела између старих и нових корисника. Примопредаја је извршена на „сегединском“ путу, крај „спорних“ ораница и на месту на ком су пре две године, приликом покушаја преузимања поседа догодиле прве „барикаде“.

ПИК Бечеј, који је до сада користио земљу, а одлуком суда показало се мимо законских одредби, вратио је Министрству пољопривреде 431 хектар државне земље. Истог дана нешто касније ове парцеле предате су на коришћење закупцима који су до њих дошли на лицитацији. Примопредају су извршили Момчило Митрески, помоћник министра пољопривреде за опште и правне послове, у име Републике Србије, и Јулија Попић, директорица правне службе, у име ПИК Бечеј.
„Све смо предузели како би обезбедили мирну примопредају, посебно након свих догађаја који су пратили овај проблем у претходном периоду. Склопили смо споразум са ПИК-ом Бечеј и данас реализовали његов први део. Договором је предвиђено да се преостала земља коју ПИК Бечеј обрађује и даље, држави враћа сукцесовно, одмах након убирања летине, а најкасније до 10. новембра“, рекао је Митрески. Овим делом договора задовољни су и у ПИК Бечеј. „Обратили смо се Министарству пољопривреде и сачинили договор да земљу предајемо сукцесивно, након скидања усева рода 2008. године. Испунили смо обећање да ћемо од тренутка када будемо имали законски основ, без обзира да ли са њим слагали или не, поступити по упутствима из њега, што смо данас показали“, рекла је Јулија Попић. Председник општине Србобран Бранко Гајин рекао је да је само делимично задовољан расплетом ситуације. „Нисам ни једног тренутка сумњао у резултат спора, али сам делимично задовољан овим што се догодило, јер је закупцима предат тек део земље. У потпуности ћу бити задовољан у оном тренутку када се пољопривредницима који су до земље дошли на лицитацији, на коришћење преда и последњи хектар. То ће бити коначна победа правде над самовољом“, рекао је Гајин. Примопредајом је посебно био задовољан један од закупаца, Блажа Стајић. „Победио је закон. Захваљујем се свима онима који су га поштовали и трудили се да га спроведу. Показало се да лажне приче о кулацима и хајдуцима који отимају земљу нису тачне и да никава хајка на нас није могла да нас заустави. Изгубили смо две године, али задовољство остаје јер смо на крају победили“, рекао је Стајић.