Српски  Magyar 

Душа дрвета, менует

У четвртак, 28.08.2008. године с почетком у 20,00 часова у Галерији Дома културе биће отворена изложба слика примењене уметности Богданке Аврамовић и Радојчин Раодвана.
 
У сталној, неутољивој и често узалудној потрази за лепотом, догађају се понекад мала, чудесна откровења, која опчине поглед и испуне душу човека. Призор далеког измаштаног предела, осмејак лепе девојке, шумарак у сутону иза хоризонта равнице, у магновењу, случајно, откривају просторе склада и божанске, озарене пуноће, који трају кратко, а памте се заувек.

У заједничком трагању за лепотом настале су и слике у дрвету – интарзије Радована Радојчина, као и слике од сушеног цвећа Богданке Аврамовић, које чине поставку ове вредне и занимљиве изложбе. Знатан део садржаја изложбе чине интарзије Радована Радојчина, музичара по вокацији, али и оствареног ликовног уметника, као слике које у својој деликатној, непретенциозној, по шкртости изражајних средстава стргово омеђеној форми, откривају читав један свет особене ликовности и сведене, али чврсте унутрашње динамике.    У сликама грађеним својеврсном, једноставном колажном техником, компонованим од различитих комадића дрвета, сваког са сопственом, индивидуалном бојом и текстуром, пред погледом гледаоца рађају се необичне слике и призори васкрсавају пејсажи старе циганске Шпаније, сцене са фламенко играчицама и свирачима на гитари, китњасти обриси древног маварског дворца Алхамбре... У истој техници аутор израђује и портрете великих историјских личности, ликовне композиције са религиозном тематиком, хералдичке мотиве – грбове, где се ликовна димензија ових слика приближава области декоративног, у којој иначе интарзија често налази поље своје примене. 
Израђени танано и прецизно, настали под сигурном , зналачком руком уметника, ови колажи зраче јединственом, племенитом и скромном лепотом, која плени и опчињава.
Уз Радојчинове слике у интарзији, поставку изложбе употпуњава и избор слика од сушеног цвећа Богданке Аврамовић који својим благим флоралним орнаментима и загаситим колоритом, овој поставци дају својеврсни пасторални акценат. Ови потпуно другачији, атрактивни цветни колажи доносе поставци одређену танану визуелну смиреност и склад, у необичном и особеном контрасту који лепо заокружује ову јединствену ликовну целину.
А целу ту разиграну и необично разноврсну гаму ликовности, као својеврсни тонски контрапункт, допуњује на свој начин и музика. Музика, која се као и интарзија, рађа из друђе дрвета – како она нема, нечујна, музика која се само слути на овим сликама, тако и музика гитаре Радована Радојчина, која прати настанак и призоре ових интарзија, својим елегантним хармонијама, као и одмереном и отменом ритму старих дворских игара – менуета.“ (Борислав Хложан)


Изложба ће бити отворена до 10.септембра 2008. године.


Дом кутлуре Србобран