Српски  Magyar 

Општина тражи студију о утицају репетитора мобилне телефоније на животну средину

Општинска управа Србобрана наложила је Мобилној телефонији ВИП да у што краћем року изради студију о утицају репетирора мобилне телефоније на животну средину, саопштио је Драган Шарчев, начелник Општинске управе у Србобрану.
„Очекујемо да ће инвеститор ангажовати лиценцирану фирму која ће израдити студију о утицају на животну средину и да ће њени резултати ускоро бити доступни локалној управи“, рекао је Шарчев. Он је казао да закон предвиђа да се након добијања студије организује јавна расправа о изградњи таквог објекта, као и да у доношење одлуке о изградњи репетитора буде укључена и комисија формирана за ову намену.
„Уколико студија покаже да репетитори угрожавају здравље људи, за очекивати је да они неће бити изграђени у стамбеном делу Србобрана“, рекао је Шарчев.
 
Претходних дана око 600 грађана Србобрана затражило је од Општинске управе да не дозволи постављање два репетитора мобилне мреже ВИП у стамбеном делу града. Потписивање петиције организовали су грађани који живе локацијама где треба да буду постављене антене, у Добровољачкој и у Улици Дожа Ђерђа. У њиховој петицији наводи се да страхују да ће присуство антена угрозити здравље становништва.
Силвија Одри, која је учествовала у организацији акције, рекла је да грађани нису против постављања репетитора, већ да траже да се за то пронађе друга локација која неће бити у насељеном месту. “Не желимо да учествујемо у експерименту у коме ће се за десет година показати да су репетитори одговорни за нарушавање здравља људи", рекла је Одри. Према њеним речима, постављење репетитора предвиђено је на локацијама које су близу школе и обданишта, што је додатно забринуло грађане.

Службени лист