Српски  Magyar 

Даница Тодоров у посети Србобрану

   Иако је било најављено да ће институцију Покрајиснког омбудсмана представљати њен први човек др Петар Теофиловић, у оквиру кампање „200 година омбудсмана“ општину Србобран данас је посетила Даница Тодоров, заменица за равноправност полова Покрајинског омбудсмана. Њу и њене сараднице примили су Бранко Гајин, председник општине Србобран, Золтан Бергел, члан Општинског већа, и Драган Шарчев, начелник Општинске управе. Током састанка говорило се о стању људских права у општини Србобран и стању у локалној управи.
  Гајин је госте информисао о функционисању локалне самоуправе, наглашавајући рационализацију у служби и смањење броја запослених. „Како би рад управе начинили транспарентнијим и ближим грађанима одлучили смо се за изградњу услужног центра. Зграда је грађевински сређена и очекујемо да, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за локалну управу и међуопштинску сарадњу на чијем конкурсу су нам одобрена средства, прибавимо намештај и рачунаре за потпуно опремање простора. Надам се да ће после ребаланса покрајинског буџета бити обезбеђен новац и за овој центар“, рекао је Гајин.
   Он је истакао бригу локалне самоуправе о угроженим групама, посебно издајајући пројекте везане за националну заједницу Рома. „Ромско насеље у Србобрану инфраструктурно је опремљено и то није заслуга само ове власти већ и претходних. Изградили смо и дечје игралиште како би се ромска деца што пре интегрисала са својим вршњацима и постали пуноправни чланови друштва. Припремили смо и пројекат изградње Културног центра и забавишта за Роме и за сву другу децу, како би се што боље припремила за школу“, рекао је, између осталог, Гајин, најављујући скору бесплатну легализацију објеката у ромском насељу.

   „Кроз кампању желимо да повећамо видљивост институције омбудсмана и грађанима појаснимо које су њихове могућности када се говори о жалбама покрајинском органу и како омбудсман може да заштити њихова права. Са општинским руководствима разговарамо о најчешћим проблемима грађана и Србобран се не може издвојити као општина из које стиже велики број представки. Обично се ради о представкама из области социјалне заштите, у покушају решавања егзистенцијалних проблема, али се не сећам било каквих драстичних представки када се говори о раду управе. После низа општина које смо посетили, највише се може говорити о проблемима сиромаштва, насталих кроз период приватизације. Са зебњом се гледа на последице економске кризе, смањују се дотације које општинама стижу са виших нивоа власти, што такође представља проблем, па су локалне заједнице приморане да се одричу или заустављају неке пројекте, док не дођу боља времена, и то је заједничко за све општине Војводине“, рекла је Тодоров. 
  Након састанка одржана је трибина на којој се говорило о дискриминацији.   

Службени лист