Српски  Magyar 

Општина Србобран жели да купи хотел „Елан“

Hotel Elan SrbobranСрбобранска локална самоуправа покушаће да откупи хотел „Елан“, део некадашњег истоименог пољопривредног комбината, и тако заустави пропадање вредног угоститељског објекта у центру града. Уколико услови куповине буду одговарали општини Србобран, хотел би могао послужити као нуклеус будућег бањског центра.
  „У Пољопривредни комбинат ‘Елан’ уведен је стечајни поступак и тренутно покушавамо да сазнамо ко је наш саговорник у евентуалним преговорима о куповини објекта, да ли је то стечајни управник или Управа за јавне приходе, која има хипотеку над хотелом“, рекао је Бранко Гајин, председник општине Србобран.

  Он сматра да општина Србобран има економски интерес да откупи хотел, јер граду, из више разлога, недостаје оваква врста простора. „Желимо да спречимо могућност да неко од мешетара који су се, незванично, интересовали за хотел, купи објекат, затим на рачун њега подигне хипотекарни кредит и нестане, а зграда у коју је накада много уложено настави да пропада. Сматрамо да хотел ‘Елан’ треба да ради и циљ нам је постане семе око ког би се развијао будући бањско-туристички центар. Имамо природни потенцијал у термалним изворима и било би добро искористити га. Србобранске термалне воде коришћене су за загревање стакленика, а на појединим изворима температура воде износила је 65 степени. Уз идеалан положај наше општине, план нам је да активирамо овај потенцијал и почнемо развијати бањски туризам“, рекао је Гајин.
  Иначе, због изостанка заинтересованих купаца, до сада су неуспешним проглашене две лицитације за „Еланов“ хотел. На првом јавном надметању почетна цена износила је 44 милиона динара, док је на другој била умањена на 30 милиона. Хипотеку над хотелом има Управа за јавне приходе, односно Министарство финансија, због неисплаћених пореза и доприноса. Хотел Елан отворен је 1980. године, располаже са 52 собе, три апартмана, фитнес центром, пекаром и више сала и тераса.

Службени лист