Српски  Magyar 

Кобасица од 2.025 метара

Turija - kobasicijada 2009.Протеклог викенда у Турији је одржана XXV Кобасицијада. Туријом је за три дана продефиловало више десетина хиљада посетилаца, из познатог места и овога пута на све стране света однето је више тона свежег, сувог, љутог и мање љутог туријског бренда, да би се сви гурмани још једном уверили где се прави најбоља кобасица. Уз кобасице, још важније, из Турије су понети и одлични утисци и увек важећи позив за нови сусрет наредне године.   

  Главна атракција и ове године била је кобасица рекордерка, од чак 2.025 метара. Направили су је спретни домаћини туријски, и даље љубоморно чувајући тачан рецепт у ком се крије тајна доброг укуса. Једино тачно открили су колико је дуга, за све остало кажу – скоро, око и слично. „Највећу кубасицу на свету, тешку скоро две и по тоне, направило је за само неколико дана, десетак мајстора. Сами смо припремили смесу и за кобасицу је самлевено месо од скоро 40 тешких товљеника. Утрошено је око сто килограма соли и паприке, као и по десетак килограма бибера и белог лука“, рекао је Мирослав Медурић, председник Организационог одбора Кобасицијаде, у чијем се домаћинству правила кобасица. Продавала се по цени од 400 динара за метар, вредела је укупно 810.000 динара, и вишедневни труд месара  распродат је за само сат и по времена.
Turija - kobasicijada 2009.  XXV Туријску кобасицијаду отворио је Саша Драгин, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, а посетиоце је поздравио и глумац Зоран Цвијановић. Драгин је, уздржавајући се великих говора, кратко честитао Туринцима празник села и подсетио на речи Мире Бањац, која је пре пар година, свим Туринцима честитала њихове кобасице. Нешто касније, Драгин је истакао да овакаве манифестације могу послужити  за промоцију села и мотивисати младе да остану да живе у њима. „Није село само пољопривреда и не сме се дозволити да када падне мрак село изгледа као да је неко у њему искључио струју. Мора у селу да буде и лекар, и патронажна сестра, и ветеринар, и продавница, и фризер, и место за излазак, јер само тако његови становници пожелеће да остану у њему. Уз све проблеме, аграр Србије иде ка Европи, путем којим, у сваком случају, мора ићи“, рекао је Драгин.     
  Бранко Гајин, председник општине Србобран, истакао је да је манифестацију у Турији посети велики број људи, што је шанса за добру промоцију места и целе општине. „Свако може да се увери да је из године у годину Кобасицијада боља за једну нијансу. Трудимо се да умијемо простор, пре свега да подигнемо хигијенски ниво, и ове године смо спремили посебне месарске кућице, 40 нових тезги, а следеће године биће их још више. Желимо да манифестација изгледа цивилизовано, да када нам неко дође у госте добије и неки други садржај, а не само причу о кобасици. Људи желе да посете оваква места, али не желе да газе кроз блато, желе паркинг места, добре садржаје, и наше је да им то обезбедимо. Кобасица је и даље главна и централна прича, али и други садржаји могу бити подједнако привлачни“, рекао је Бранко Гајин, председник општине Србобран.  
Turija - kobasicijada 2009.  Манифестацију је посебно обележио богат културно уметнички програм, изведен на бини у центру села. Смењивали су се КУД-ови из многих места, а концерт је одржао Мирослав Илић.  
  Жири је за најбоље кобасице направљене у домаћинству прогласио оне које су направили Радослав Медурић, Радован Ђисалов и Немања Балинт. Најбољу кобасицу код кланичара направили су „Про – мес“ из Новог Бечеја, „Драгаш Јуниор“ из Чуруга, и „Саша“ из Новог Бечеја. На традиционалан начин кобасицу су најбоље сачинили Рада Ђисалов, Стеван Плачков и Славко Ђисалов.
  Иначе, поводом XXV јубиларне Кобасицијаде, Организациони одбор манифестације уручио је специјална признања органима, фирмама и појединцима који су значајно учествовали у промоцији манифестације. Награде су добили министар Драгин, СО Србобран, новинар Бора Отић, аутор емисије Петказање на РТВ Војводина, „Рес траде“ генерални спонзор Кобасицијаде. 

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА  КОБАСИЦИЈАДА 2009.

 

Службени лист