Српски  Magyar 

КУД „Ром“ на донаторској конференцији

kud rom na donatorskoj konferencijiУ потрази за широм подршком друштва, али и за главним финасијерима, Културно уметничко друштво „Ром“ представиће 14. фебруара на донаторској конференцији у Новом Саду свој пројекат „Интеграцијом до једнаких шанси за све“. Пуну подршку овом пројекту, једном од више од 60 пројеката на конкурсу Канцеларије за инклузију Рома, тела у саставу Извршног већа Војводине, пружила је општина Србобран која је одлучила да у његовој реализацији, у првом кораку, учествује са десет одсто укупне вредности, или сам око 1,8 милиона динара. Носилац пројекта је КУД „Ром“, а стратешки партнери су општина Србобран и Центар за социјални рад.

  „Прву идеју изнео је Славко Димић, председник КУД-а ‘Ром’, а на папир је преточила Бисерка Веселиновић, директорка Центра за социјални рад, уз моју скромну помоћ. Пројекат је замишљен на начин да потражује средства од донатора у висини од 18,5 милиона динара, како би се изградио објекат у којем би се основао вртић за ромску али и децу других националности, све у циљу њихове потпуне интеграције у друштво. Један од података који нам је послужио као инспирација за покретање пројекта је и чињеница да у Србобрану само 11 малишана ромске националне заједнице похађа предшколску установу“, рекао је за srbobran.rs Сава Пивнички, дипл. психолог и коаутор пројекта.
  Место за изградњу објекта било би између ромског насеља и насеља поред, што се сматра идеалним, јер није далеко од кућа у којим Роми живе али није ни у ромском насељу, како би се избегла гетоизација. „Објекат би се градио по најмодернијим стандардима. Обухватао био целодневни боравак за малишане, простор за децу школског узраста, под називом ортворена учионица, у којој би им се помагало и асистирало у савладавању градива, затим млади би имали свој клуб у ком би се изводиле разне радионице и едукације, док би, у оквиру објекта, и КУД Ром добио просторије за несметано функционисање друштва“, рекао је Пивнички.
Према његовим речима, главни партнер у реализацији пројекта, уз донаторе, биће општина Србобран која је већ пронашла локацију за изградњу објекта,  финансирала израду грађевинског пројекта, и обавезала се да ће након годину дана, колико траје пројекат, наставити са новчаном и техничком подршком његовој одрживости.
   Учешће на донаторској конференцији потврдило је 15 амбасада, између осталих Мађарске и Сједињених Америчких Држава, затим неколико страних и домаћих организација и донатора, и према речима Пивничког, пројекат из Србобрана ушао је у ужи избор. „На конференцији ће бити презентовано око 25 пројеката. Имаћемо прилику да за пет минута представимо нашу идеју, убедимо донаторе да је наш пројекат баш тај који треба подржати, и зато смо поред усмене презентације, спремили и презентацију у Powerpoint-u. Пројекат ће представити Голуба Димић, чланица КУД-а Ром“, рекао је Пивнички.