Српски  Magyar 

Радови на Храму Светог Богојављења

Radovi na HramuНа Храму Светог Богојављења у Србобрану почели су да се изводе радови који ће трајно решити проблем влаге у темељима и зидовима објекта. Ширење влаге која годинама прети целом објекту, иконама и другим добрима, биће прекинуто постављањем хидроизолације дужином целог темеља храма, што ће створити услове за очување аутентичног изгледа овог непроцењиво вредног објекта.

  „По благослову Епископа бачког Иринеја почели смо са радовима на Храму Светог Богојављења. Најзад су се стекли услови да кренемо са првом фазом радова на рекострукцији цркве. Овај део био је и најпроблематичнији за наш свети храм, јер ћемо хидроизолацијом коначно пресећи ширење влаге која је претила целој цркви. Ови послови билу су неопходни и са њиховим завршетком стичемо услове за неке друге поправке и уређења, које су управо због влаге биле низводљиве. Обнављамо храм и да би храм обнављао нас, да би га имали не само за богослужбени део, који је најважнији, него и за преображај свих нас који му припадамо“, рекао је старешина храма, протопрезвитер Мирко Шипка.
  Он је истакао да црква и даље није у могућности да сама финансира овакве послове. „Захваљујући председнику општине Бранку Гајину и његовим сарадницима обезбеђено је три милиона динара за хидроизолацију. Његовом одлуком нама је враћено и пет локала у Србобрану, што представља сигуран извор прихода за цркву, али недовољан да сами, без помоћи општине, урадимо овакав посао.
  Радови ће трајати један известан период јер је за сушење зидова потребно времена. О коликом степену влажности се ради најбоље се види кроз чињеницу да се током радова не ствара прашина. Влага је претила и иконама, дрвенарија уз зидове цркве, тронови и певнице, била је изложена бржем пропадању, а ниска температура током зимских месеци скоро да је онемогућавала боравак у цркви“, рекао је старешина храма. Радове на цркви изводи фирма „HIO – protection system“ DOO, Стевана и Мирјане Оберкнежев, која поседује сертификате за ову сложену врсту послова. Иначе, радови се изводе уз упутства Завода за заштиту споменика културе Војводине, јер је и србобранска православна црква уврштена у списак објеката по заштитом. И поред три милиона динара издвојених из општинског буџета, део радова на цркви биће дониран. Услуге надзорног органа бесплатно ће пружити фирма ПТЦ, док ће СЗР „Грађевинар Србобран“ бесплатно извести радове на зидовима цркве.
Radovi na Hramu  „Финансирање радова на православном храму наставак је бриге наше локалне самоуправе о верским објектима у Србобрану. Претходне године издвојили смо средства за увођење подног грејања у католичкој цркви, сада је на реду православна, и наш циљ је да помогнемо очување свих верских објеката“, рекао је Бранко Гајин, председник општине Србобран. 
  „Важно је да добро урадимо ове послове. Мислим да ће они пробудити и побудити свест нас Србобранаца да је свети храм наш, и да ћемо у будућности, као што бринемо о својим домовима, бринути и о овом нашем заједничком дому“, рекао је протопрезвитер Шипка.