Српски  Magyar 

Почела са радом Фондација за чист канал

Fondacija za cist kanalУ Врбасу је званично почела са радом Фондација за чист канал, еколошки фонд који има за циљ враћање људи на обале Великог бачког канала, након чишћења овог водотока. Иницијативу за оснивање фондације покренула је Индустрија меса „Карнекс“, а реализована је у сарадњи са Еколошким покретом Врбаса и Асоцијацијом за развој Врбаса.
  Према речима Ратка Ђурђевца, председника ЕП Врбаса и новоизабраног председника Управног одбора Фондације за чист канал, „новац прикупљен кроз фонд ће се користити за уређење обала канала, изградњу спортских и рекреативних садржаја који би требало да привуку људе да више времена проведу крај воде, и истовремено да посвете више пажње очувању чисте животне средине“. Уз покретаче иницијативе из ЕП и „Карнекса“, званичном конституисању фондације присуствовали су и председници општина Кула и Србобран, Светозар Буквић и Бранко Гајин, члан Општинског већа СО Врбас Александар Бабић, као и директори врбаске и црвеначке шећеране.
  „Управни одбор наше компаније је донео одлуку да иницира и финансијски помогне оснивање фондације јер као друштвено одговорна компанија желимо да активно учествујемо у прикупљању средстава која ће бити искоришћена за исправљање грешака које смо правили у претходних неколико деценија. Очекујем да ће наша одлука утицати и на друге привредне субјекте и остале институције да се укључе у рад овог фонда», рекао је Јово Шћепановић, заменик генералног директора „Карнекс“.
  Сви учесници састанка сложили су се да се приближава моменат када ће проблем Великог бачког канала бити решен, али и да још много труда треба уложити како би се ревитализација канала спровела до краја.
  Према речима Бранка Гајина, председника општине Србобран, ситуација у србобранском делу Великог бачког канала приметно се поправила. „Први пут после двадесетак година на каналу у Србобрану се у новембру, када су кампања прераде репе у шећеранама у Врбасу и Црвенки на врхунцу, могла пецати риба и то је добар знак. Али имамо и информације да поједини загађивачи и даље без икакве контроле испуштају отпадне воде у канал. Наравно да подржавам оснивање фондације, али сматрам да би прво морали појачати притисак на све институције које су укључене у решавање проблема загађења канала, како би се убрзао поступак његове ревитализације“, рекао је Гајин.
  Према речима Ратка Ђурђевца, иако је пројекат чишћења Великог бачког канала и даље на папиру, треба мислити унапред и кренути са уређивањем обала у деловима канала који нису потпуно загађени.