Српски  Magyar 

Одржан концерт у славу мађарске народне музике

Muzika nasih predaka Више од 500 србобранских Мађара и њихових гостију из Мађарске и Румуније, заједно са другим посетиоцима из целе Војводине и шире, уживало је у суботу у „Музици наших предака“, 7. по реду манифестацији посвећеној народном музичком стваралаштву и традицији. Као и до сада, концерт гудачких оркестара и музичара из наше земље и иностранства одржан је у холу ОШ „Јован Јовановић Змај“, у организацији МКУД „Арањ Јанош“.

 

Muzika nasih predaka  На школској бини, пред пуним аудиторијумом, смењивалу су се оркестри и певачи из многих војвођанских градова, а њима су се као специјални гости придружили музичари из Сегедина у Мађарској, и један оркестар из Трансилваније у Румунији. Публика је имала прилику да чује и види старе инструменте као што су кобза, тилинка, гардон, цитра или гајде, на којима су надарени млади музичари одсвирали многе мађарске народне песме.

  Окуљене је при отварању манифестације „Музика наших предака“ поздравио Бранко Гајин, председник општине Србобран, који је истакао да је дан у ком се одржава концерт „празник за Србобран“. „Музика је универзална и она не познаје границе. Сви који воле музику долазе на концерте, посебно због веселе атмосфере која влада на њима. Локална самоуправа ће свакако наставити да помаже ову манифестацију“, рекао је Гајин.

Muzika nasih predaka  Организатори концерта искористили су прилику да доделе и награде „Értűnk“ ( „За нас“ ), појединцима заслужним за очување мађарске националне и духовне традиције. Награду за хуманитарни рад је добила Ковач Ержебет, док су постхумно награђени и: Андроцки Шандор за деловање у спорту, Фазекаш Јанош за друштвену ангажованост, Ренчар Алберт за очување вере, и Мило Ференц старији за деловање у култури.