Српски  Magyar 

Обележен Светски дан борбе против АИДС-а

Obelezen Svetski dan borbe protiv AIDS-a Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против АИДС-а, млади чланови Демократске странке из многих градова Војводине окупили су се у недељу у Србобрану, где је одржана централна акција у широкој кампањи против ове опаке болести.

  У великој сали Скупштине општине Србобран организовано је двочасовно предавање на тему превенције и заштите од ХИВ вируса, АИДС-а, начинима преношења и могућностима заштите. Окупљени су се осврнули и на друштвене аспекте ове болести, посебно истичићи потребу да се заражене и оболеле особе што боље укључе у свакодневни живот и тако заштите од било каквог облика запостављања и изолације.
Obelezen Svetski dan borbe protiv AIDS-a   Младимa су се обратили Новка Мојић, покрајинска секретарка за социјалну политику и демографију, затим др Атила Ченгери, покрајински секретар за здравство, и Вукашин Гроздановић, председник Омладине ЈАЗАС-а Новог Сада. Велику пажњу младих привукла је и животна прича Ивана Радојичића, младића који већ дужи низ година живи са ХИВ вирусом. Од како је ХИВ позитиван, у жељи да на време упозори младе на опасност која им прете, Иван јавно говори о свом случају и скреће пажњу јавности проблеме оболелих.

Sigurna zurka  „Болест АИДС-а је реалност и морамо се бавити овим проблемом. Први случај АИДС-а у Војводини регистрован је 1985. године и постоји тренд пораста оболелих расте, што није добро. Особама које живе са ХИВ вирусом важно је помоћи и Покрајиснки секретаријат за социјалну политику и демографију пружиће подршку како би свака општина у Војводини оформила саветовалишта за помоћ овим особама, посебно ако се зна да на сваких пет секунди по једна особа у свету оболи од ове болести“, рекла је Новка Мојић. Др Атила Ченгери говорио је о конкретним аспектима болести.

   За све младе страначке колеге и друге посетиоце скупа, домаћини из Демократске омладине ДС Србобран, организовали су на крају Сигурну журку у пивници Гамбринус.

Sigurna zurka  Иначе, акције поводом 1. децембра настављене су и у понедељак. У великој сали Скупштине општине Србобран, у организацији Црвеног крста Србобран,  после приказивања документарног филма „Младић који се стидео“, предавања о АИДС-у одржали су госпођа Драгана Милетић, социјални радник у „Центру за социјални рад општине Србобран“ и др Воја Вуковић, гинеколог у Дому здравља „Др Ђорђе Бастић“ Србобран