Српски  Magyar 

Одржан Базар здравља

  У згради Скупштине општине Србобран данас је одржан први Базар здравља. Без здравствене књижице и упута, и бесплатно, становници Србобрана, Турије и Надаља имали су могућност да на једном месту измере телесну тежину, крвни притисак и ниво шећера у крви. Поред анализа, посетиоци су имали могућност да чују предавања стручњака о хипертензији, шећерној болести и терапији бола. На првом србобранском Базару здравља услуге су пружали лекари и здравствени радници Дома здравља „Др Ђорђе Бастић“.
  „Овај први, кратки Базар здравља је припрема за велике манифестације ове врсте које ћемо убудуће организовати традиционално. Први велики Базар здравља биће одржан у мају, на тргу у центру Србобрана, и тада ћемо моћи да извршимо много више анализа. Сада смо желели да урадимо само неке основне анализе и упознамо становништво са честим болестима којих је све више у нашој општини“, рекао је др Воја Вуковић, директор ДЗ „Др Ђорђе Бастић“. Према његовим речима, предавање о шећерној болести одржао је др Александар Авакумовић, док је о терапији бола говорила др Нада Грбовић. На Базару здравља појавиле су се и две фирме, партнери ДЗ „Др Ђорђе Бастић“, „Спектол“ и „Инфарм“. Прва фирма даће на употребу Дому здравља један број апарата за мерење нивоа шећера који ће бити подељени хроничним болесницима, док ће друга фирма помоћи да екипа Хитне помоћи ДЗ „Др Ђорђе Бастић“, од наредне године, пружа терапију бола у кућним условима свих пацијентима којима помоћ буде потребна. „Мислим да су оваква предавања веома корисна, и за лекаре и за становнике. Очекују нас реформе и потребно је да што пре прихватимо савремене начине рада, како би спремни дочекали увођење нових стандарда“, рекао је др Вуковић.
  Др Александар Авакумовић говорио је о самоконтроли код особа оболелих од шећерне болести. „Савремена терапија шећерне болести, поред лекова, подразумева и едукацију оболелих. Они морају ширити знања о правилној исхрани, физичкој активности и другим мерама. Само едукован пацијент може лекарима дати значајне информације на основу којих се успостваља успешна терапија“, рекао је др Авакумовић. Милан Коларић, директор „Спектола“, је истакао да ова фирма дистрибуира можда и најбољи апарат за мерење нивоа шеђера и кетона у крви. „Апарат се може добити преко рецепта и на њега имају право деца до 27 година старости која болују од дијабетеса типа 1, и старији оболели који примају четири дозе инсулина дневно. Већина апотека и установа има наше апарате и траке, тако да су лако доступни свима. Апарат је веома прецизан и једини је који мери кетоне у крви“, рекао је Коларић.