Српски  Magyar 

НИС донира 10 милиона динара

   Нафтна индустрија Србије и општина Србобран потписале су уговор којим се НИС обавезује да до краја 2009. године на рачун локалне самоуправе уплати суму од 10 милиона динара за наставак радова на реконструкцији спортске сале. Уговор о донацији потписали су Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, и Бранко Гајин, председник општине Србобран. Донација се односи на 2009. годину, а већ током јануара 2010. почеће преговори две стране о финансирању пројеката за наредну годину.
  „Нисмо били задовољни односом НИС-а према општини Србобран, посебно због чињенице да из ове компаније није показивана ни воља да се неки проблеми реше, чак су они и игнорисани. Конкретан потез садашњег руководства НИС-а, као што је ова донација, доживљавам као почетак грађења партнерских односа и обострано корисне сарадње. Ова сума није довољна за завршетак радова на спортској сали, али ће уз средства из Фонда за капитална улагања и општинског буџета, сала бити урађена, надам се, за три месеца. У преговорима око висине ове донације били смо веома тврди и успели смо да од на почетку понуђена три милиона динара, у коначној верзији уговора дођемо до суме од десет милиона“, рекао је Бранко Гајин, председник општине Србобран. Он је додао да између НИС-а и општине Србобран и даље има отворених питања о којима се мора разговарати. „Желимо да разговарамо на тему начина утврђивања нафтне ренте, о проблемима штета на пољима и путевима, затим о статусу многих бушотина које се налазе и на општинским парцелама, и верујем да је у интересу и НИС-а да се све ово што пре и што квалитетније реши“, рекао је Гајин.
   „Дуго смо преговарали око тога који ће од локалних планова финасирати НИС и на крају се договорили да то буде план изградње спортске хале. Ово је знак друштвене и корпоративне одговорности наше компаније и драго нам да је да настављамо сарадњу са општином Србобран. Део наших бушотина налази се на територији ове општине и наша жеља је да, поред обавезног издвајања за нафтну ренту која је прописана законом, издвојимо додатна средства за унапређење живота у овој заједници. Скоро сва улагања које ће нови већински власници НИС-а, руски Гаспром њефт, спроводити у наредном периоду, односе се на екологију и општина Србобран имаће додатну корист од наших планова“, рекао је Бранко Радаковић, саветник генералног директора НИС-а, који је учествовао у преговорима а затим и донео коначну верзију на потписивање у Србобран. Према његовим речима, приоритет за НИС на територији општине Србобран биће санација базена са нафтном исплаком и решавање проблема загађености. „Завршетком депоније у Новом Милошеву стичемо услове за санацију свих исплачних граба. Направили смо динамички план за наредне три године, и до краја 2012. овај проблем мора бити решен“, рекао је Радаковић.