Српски  Magyar 

У сусрет Ленкином прстену

Књижевна награда „Ленкин прстен“, установљна је 2006.године од стране Дома културе Србобран, замишњена као годишња награда за најлепшу љубавну песму издату на српском језику.Симболичног назива „Ленкин прстен“ у спомен на Ленку Дунђерску,нашу суграђанку, која је била инспирација Лази Костићу да напише најлепшу љубавну песму на српском језику „Санта Мариа делла салуте.“

Досадашњи добитници ове награде су: 2006. Матија Бећковић за песму „Парусија за Веру Павладољску“, 2007. Војислав Карановић „Тунели“ и 2008. Александар Лукић „Несталне уобразиље-русаље.“

Програм овогодисње манифестације, која ће се десити у Дому културе у Србобрану 19.новембра 2009.године, биће посвећен стогодишњици издања песме „Санта Мариа делла салуте.“ Перо Зубац, песник одржаће беседу о Ленки и породици Дунђерски, док ће Хаџи Зоран Лазин, публициста беседити о настанку и веку песме.Сценски приказ стихова  Лазе Костића поверен је глумици Жељки Јелић и глумцу Миодрагу Петровић.
Након беседа које почињу у 18 часова, следи додела књижевне награде „Ленкин прстен“ за најлепшу песму у 2009. години. Жири у саставу: председник Зоран М. Мандић, књижевник, Душан Радивојевић, песник и Драгана Чокић, професор књижевности саопштиће и образложиће свој избор.

Добитнику/ци ће бити уручени прстен, диплома и плакета.

Конференција за штампу на којој ће уз историјат и најаву догађаја, бити и прелиминарно објављено име добитника/це и као и насов песме, биће одржано у Позоришту младих у Новом Саду у понедељак 16. новембра у 12 часова, а новинарима ће се обратити: Бранко Гајин, председник општине Србобран, Зоран М.Мандић,председник жирија награде и Владимир Мудрински, директор Дома културе Србобран.