Српски  Magyar 

Ивана Михић – Мој једини живот

''Први пут сам у Србобрану и не могу вам рећи како ми се допада сам град, јер нисам имала вечерас времена  да га обиђем. Међутим, имала сам шансу да упознам оно највредније што чини један град, а то су: људи. Изузетно лепу добродошлицу сте ми уприличили а непосредност у комуникацији коју смо остварили током представљања мог романа и разговор са публиком, учинили су да ми ово вече остане у дивном сећању. Са нестрпљењем ишчекујем следећу прилику за дружење. Тада ћу вам представити свој нови роман ''Лед'' који ће бити објављен у издању ИП ''Лагуна'' крајем октобра. '' рекла је Ивана Михић, која је синоћ у Галерији Дома културе представила свој роман „Мој једини живот“.

У Дому културе окупили су се многи поштоваоци Иване као глумице, али и Иване као младог писца.Иако многи од присутних нису имали прилику прочитати Иванин роман, са пажњом су слушали Иванину животну причу и причу  њене генрације у вртлогу деведесетих година у Србији, жељи и храбрости да од свог живота направе нешто што ће их извући из сивила тог времена. Тако је и настао овај роман.
Промоција овог романа битно се разликовала од већине промоција. Непосредна, једноставна и толико „обична“, Ивана је створила интимну атмосферу којa је више личила на „пријатно ћаскање“ кад са пријатељима поделиш  своја размишљања, осећања, хтења и надања.

„Ко је, заправо, безимена јунакиња овог романа?
Пенелопа без Одисеја, Офелија без Хамлета, Татјана без Оњегина? Или, једноставно, тридесетегодишња девојка која из дана у дан тражи излаз из усамњености у себичном и поремећеном свету без емоција?
Једно је сигурно: она очајнички жели љубав. А окружење у коме живи мами је да увуче у гротло неискрених међуљудских односа, непромишљених љубавних авантура, јалових генерацијских окупљања, новокомпонованих бизнис журки, бесмислених тумарања по супермаркетима, глуварења... И шта друго може да буде прича о њој него низ хуморних, самоироничних али и узалудних покушаја дављеника да се ухвати за сламку спаса, коју цунами грубог и суровог времена односи све даље...
Да ли је на крају ипак могуће наћи излаз из света обмана, лажи и заваравања, да ли се у том и таквом свету може догодити мало чудо које ће из темеља преокренути ток живота главне јунакиње?
За одговорима на ова и многа друга питања, у узбудљивом роману непредивидиве радње, прослављена глумица Ивана Михић вешто и узбудљиво трага до последње станице.“, речи су издавача овог романа , издавачке куће „Лагуна“
          

После званичног дела промоције, стрпљива и расположена  Ивана је одговарала на постављена питања и  сликала са свима који су хтели да имају успомену на ово вече.


Ивана Михић
глумица и продуцент


Рођена у Београду. Каријеру глумице је почела још са девет година у филму “Срећна породица” .Одмах затим, са тринаест година, играла је једну од пет главних улога у филму ”Варљиво лето 68” . До уписа на Факултет драмских уметности играла је у филму “Октоберфест” ,ТВ филму “Роман о Лондону” Милоша Црњанског.
Завршила је нижу Балетску школу “Лујо Давичо” у Београду, нижу музичку школу и  Факултет драмских уметности у Београду / одсек - глума. 
Професионалну каријеру глумице, започела је у позоришту одигравши главну улогу Сугар у култном мјузиклу “Неки то воле вруће” (Позориште на Теразијама). Затим, главне улоге у позоришним представама: Роксана у “Сирано од Бержерака” (Народно позориште),  Мими “Маска” (Народно позориште), Матилда “Тринидад” (Битеф театар),  “Мала ноћна музика”,  “Три фртаља Београда” (Театар Т),  “Било једном у Београду” (Студентски културни центар), ‘’Елвис је жив’’ (Позориште ‘’Трагови’’), представама за децу: “Лепотица и звер”,  “Уплакана Катарина’’, ‘’Тесла’’… главне улоге у филмовима: “Нападач, “Тераса на крову” ,“Купи ми Елиота” ,“Механизам”, ‘’Условна слобода’’ , ‘’Бацио сам чини на тебе’’... Специјална гостовања у филмовима ‘’Либеро’’ и ‘’Ивкова слава’’ ,ТВ  драми ‘’Роман о Лодону’’, серији ‘’Мој Рођак са села’’ , главне улоге у тв серијама РТС /  “Срећни људи” и “Горе-доле”, РТВ Сарајево “Сарајевске приче” ...
Снимила је за ПГП-РТС, ЦД и касету са музиком из представе “Тринидад” и гостовала као извођач на цд-у Тине Миливојевић ‘’Успаванке за бебе и малу децу’’
 У сарадњи са својом мајком Вером Чукић, написала је књигу за децу ‘’Мој друг Исподкреветни Мрак’’.
Основала је 1996.године филмску продуцентску кућу ''ХОРИЗОНТ''. Као продуцент и извршни продуцент потписује, до сада, четири целовечерња играна филма: “Купи ми Елиота”, “Механизам”, “Она воли Звезду” и ''Сироти мали хрчки'' , као и дипломски рад студента Милутина Јовановића - Тв играни филм ‘’Игра огледала’’ и  ТВ серију “Кућа среће'' .
За продукцију својих филмова, два пута награђивана Сребрном ареном за најбољи филм на филмском фестивалу у Новом Саду. Два пута добитник награде критике YU FIPRESCI за најбољи филм. Добитник је и многих других домаћих награда за свој рад и учесник преко педесет интернационалних филмских фестивала са филмовима продуцентске куће ''ХОРИЗОНТ 2000”. Као продуцент је добитник награде Међународног жирија критике FIPRESCI за најбољи филм (Troia, Portugal) и награде FINDLING за најбољи АРТ ФИЛМ (Cottbus, Germany).
 Као издавач објавила је књигу ‘’Перле од воде’’ аутора Вере Чукић.
Добитник ОСКАРА ПОПУЛАРНОСТИ 2000-те године као најпопуларнија глумица по избору публике, за улогу  Снежане у филму ''Механизам''. 
За улогу Снежане у филму ''Механизам'' добила је Интернационалну награду за НАЈБОЉУ ГЛУМИЦУ на Међународном Филмском Фестивалу у Александрији (Египат).
 Била је члан жирија  међународног филмског фестивала у Лећу, Италија, уз Отара Јоселијанија, једног од најпризнатијих филмских редитеља, Моранда Морандинија једног од најзначајнијих филмских критичара Италије, Мишела Семана критичара из Француске и  Игњациа Оливу, младог италијанског глумца кога публика памти из Бертолучијевог филма ‘’Украдена лепота’’.
У издању издавачке куће ‘’Лагуна’’, у новембру 2008. објављен је њен први роман ‘’Мој једини живот’’ који је један од најпродаванијих романа ове издавачке куће.
Од децембра 2008. године пише колумне за дневне новине ‘’Политика’’.
Четири године је била председник Скупштине Асоцијације филмских продуцената Србије.
Ангажована је у низу хуманитарних акција.
Живи и ради у Београду.