Српски  Magyar 

Ткаље у Дому културе

Tkalje Srbobran  Дом културе Србобран, заједно са групом ткаља из Новог Сада, организовао је изложбу „Стари занат прилагођен потребама савременог човека“, посвећену ткању и на овај начин израђеним предметима. На изложби су приказани радови групе ткаља коју води Бранислава Ђурагин, инструктор ткања. Уз изложбу је организована и ревија одевних предмета.
  „Наш посао прати предрасуда да је веома тежак. Он јесте некада био тежак, када су наше баке после целодневног рада седале за старе, тешке разбоје, што данас више није слушај. Разбоји су лакши за употребу, предиво не морамо саме правити као некада, већ га купујемо у продавницама, и данашње ткаље не могу да се жале да им је тешко. Оне се баве лепшим делом посла, идејама и самом производњом, и зато се догађа да се овај стари занат полако враћа и добија нови значај“, укратко је о ткању присутнима говорила Бранислава Ђурагин. Она је истакла да све своје ученице учи да је за успешан рад потребно у производе „уткати љубав и снове“.
  На отварању изложбе и ревије присутне је поздравио Владимир Мудрински, директор Дома културе. „Када смо се договарали за ову изложбу нисам могао да претпоставим да ће предмети настали ткањем до ове мере оплеменити простор галерије Дома културе. Због тога ми је посебно драго што имамо част да угостимо ове вредне жене“, рекао је Мудрински и изразио уверење да ће ткаље поново излагати у Србобрану.
 
Tkalje SrbobranTkalje SrbobranTkalje Srbobran