Српски  Magyar 

„Циганске ватре“ ни киша не гаси

Ciganske vatre - Rromane jaga   Киша није успела да угаси „Циганске ватре“. Јесте омела концерт главне звезде вечери Усније Реџепове која је многобројне Србобранце забавила са само неколико песама, али није зауставила наступе ромских културно-уметничких друштава, музику и игру, изборе најлепших и најбољих, окупљање Рома и њихових пријатеља у центру Србобрана. Опет ће наредне године бити запаљене циганске ватре и окупити око себе све оне који поштују ромску културу, обичаје и традицију, а Уснија може поново посетити Србобран. 
 
Ciganske vatre - Rromane jaga  Овогодишња XIII манифестација почела је у петак, 28. августа програмом у Дому културе. Књижевно вече посвећено Трифуну Димићу, ромском песнику и интелектуалцу, отворио је Ранко Рајко Јовановић, председник Асоцијације Рома у Војводини. Вече је обележила и изложба слика, а затим и рецитали Јанице Голубе Димић и Маје Јовановић које су говориле савремену ромску поезију.
 
  Програм у суботу отворио је Горан Јокић, члан Општинског већа задужен за културу и образовање. На бини су се смењивали домаћини из КУД „Ром“, и њихови гости из Кикинде и Мокрина, КУД „Амаро Кхан“ и КУД „Урма“. Део програма и ове године обележили су избори за најлепшу девојку манифестације и такмичење у традиционалној игри – циганска чарлама.
Ciganske vatre - Rromane jaga  Титулу најлепше, одлуком жирија, понела је Дијана Јан из Кикинде, за прву пратиљу изабрана је Даница Димитријевић из Србобрана, а за другу пратиљу Ивана Стојков из Кикинде. За почасну мисицу изабрана је Ангелина Јовановић из Србобрана, млада Ромкиња која је фантастичном игром отворила овогодишње Циганске ватре и одмах измамила бурне аплаузе музике. У циганској чарлами најбољи су били Маријана Фан и Спасоје Лакатош, друго место припало је Клаудији Ферковић и Вањи Лакатош, а треће Станислави Димић и Маринку Јовановићу. Ове године за циганског кнеза изабран је Петко Копривица, новинар ТВ Бачка и дневног листа Политика, који већ дужи низ година учествује у медијској промоцији ове манифестације. Захваљујући на титули Копривица је рекао да му је част носити титулу кнеза, посебно јер зна да су му је доделили искрени пријатељи, „топлог срца и широке душе“. У изјави за srbobran.rs Уснија Реџепова рекла је да јој суботње кратко гостовање није први долазак у Србобран и да јој се „градић веома свиђа, због пријатних људи и лепих девојака“. „У потрази за парчетом неба за себе и породице, Роми су увек тешко живели и само су песма и игра били моменти опуштања. Наш живот је увек био тежак али смо се и ми увек трудили да направимо лепим. Зато су наше песме пуне емоција и говоре о мукама и задовољствима“, рекла је Уснија Реџепова.
  Програмом и бројем окупљених био је задовољан и Славко Димић, један организатора XIII Циганских ватри. „Увек може боље, и мора, али и ово што смо имали вечерас може нас задовољити. Кише је прекинула концерт Усније Реџепове, али сви остали програми били су веома успешни и добро пропраћени. Ромима за задовољство не треба пуно а нама из организације највеће задовољство је радосна публика“, рекао је Славки Димић и захвалио се свим спонзорима и донаторима који су помогли манифестацију.  
Ciganske vatre - Rromane jaga  „Овај догађај представља наставак континуиране акције интеграције ромске заједнице у друштвени живот. Преселили смо манифестацију из ромског насеља у центар Србобрана, спречили гетоизацију, и сада имамо ситуацију да наступима културних друштава и концерту више не присуствују само Роми већ и други мештани Србобрана, што је најбољи вид интеграције. Циганске ватре су дело које показују да је КУД 'Ром' моћан да направи нешто значајно и добро, чиме се сви Србобранци могу подичити“, рекао је Бранко Гајин, председник општине Србобран.   
 
ФОТО ГАЛЕРИЈА RROMANE JAGA 2009.