Српски  Magyar 

Почиње школска година

   У уторак, 01. септембра у четири основне и једној средњој школи у општини Србобран почиње нова школска година, 2009. / 2010. По први пут у школске клупе сешће 173 дечака и девојчице, распоређени у осам одељења у четири основне школе. Средњошколске клупе примиће 49 нових ученика у два одељења. У циљу подизања безбедности нових учесника у саобраћају, општина Србобран поклониће сваком ђаку прваку саобраћајни пакет који се састоји од буквара, саобраћајне наруквице и прслука.
  Највише ђака првака кренуће у ОШ „Јован Јовановић Змај“, укупно 81, и они ће бити распоређени у два одељења за наставу на српском језику и два одељења за наставу на мађарском језику. У ОШ „Вук Караџић“ уписана су 42 првака, такође у два одељења на српском језику, у ОШ „Петар Драпшин“ Турија 26 првака у једном одељењу на српском језику, док ће ОШ „Жарко Зрењанин – Уча“ у Надаљу, у једном одељењу на српском језику, примити 23 ђака првака. Гимназија „Светозар Милетић“ добила је 49 нових ученика који су се уписали у два одељења општег смера. У овом тренутку, основне и средњу школу у општини Србобран похађају укупно 1.743 ученика; 550 је у ОШ „Вук Караџић“, 620 у ОШ „Јован Јовановић Змај“, 210 у ОШ „Петар Драпшин“ Турија, 178 у ОШ „Жарко Зрењанин – Уча“ Надаљ, и 185 у Гимназији „Светозар Милетић“. У девет објеката Установе за предшколско васпитање и образовање „Радост“, у Србобрану, Турији и Надаљу, уписано 420 је дечака и девојчица, подељених у 20 васпитних група.
  Иначе, током нове школске године ученици у општини Србобран, попут својих вршњака у остатку Србије, имаће четири распуста. Они ће се одмарати на јесењем, зимском, пролећном и летњем распусту, предвиђено је Правилником о календару образовно-васпитног рада за наредну школску годину. Јесењи распуст почиње у четвртак 5. новембра и траје до 6. новембра, али ће се ученици одмарати четири дана због спајања распуста и викенда. Зимски распуст биће од 30. децембра 2009. до 15. јануара 2010. године, пролећни од 2. априла до 9. априла, а летњи од 14. јуна до 31. августа. За средњошколце летњи распуст почиње 21. јуна.