Српски  Magyar 

Тешка жетва

Јуче, 03.јула 2009. године у згради Скупштине општине Србобран одржан је састанак земљорадничких задруга и складиштара са територије наше општине, на којој се расправљало о проблему откупа, сушења и смештаја овогодишњег рода пшенице. Осим пољопривредних произвођача састанку је присуствовао и председник општине Србобран, Бранко Гајин са сарадницима.

Како на територији наше општине ради само једна сушара мањег капацитета, предузећа „Трифуновић“ из Турије, објективан проблем је и пријем пшенице овогодишњег рода, која је влажна због учестале кише и лоших временских услова.
С обзиром на трошкове сушења, оно што се могло чути и дефинисати као порука пољопривредним произвођачима да је сушење пшенице на њивама најекономичније и најбоље решење за пољопривреднике, јер досушивање влажног зрна пшенице уз цене лагеровања, представља трошкове који нису ни мало наивни у односу на произвођачку цену пшенице.
До сада се у Србобрану није појавио ни један „озбиљан“ откупљивач овогодишње пшенице, тако да се цена и услови плаћања још увек не знају. Робне резерве државе откупиће на територији целе државе одређене количине пшенице по цени од 13,00 динара, али остаје питање колико ће се србобранске пшенице наћи у том контигенту откупа