Српски  Magyar 

ЈКП „Градитељ“ покреће акцију сакупљања ПЕТ амбалаже

  Сви корисници услуга ЈКП „Градитељ“ добиће уз јунски рачун и по једну ПВЦ врећу за одлагање пластичне ПЕТ амбалаже. У циљу очувања животне средине, уштеде простора на сваком месту где се одлаже ПЕТ, и уштеде трошкова прикупљања отпада, „Градитељ“ ће, уколико пилот пројекат донесе добре резултате, клијентима који се одлуче на раздвајање отпада обезбедити попуст за поједине услуге. ПВЦ вреће за одлагање ПЕТ ће бити означене знаком предузећа.
  „Покушавамо да покренемо акцију прикупљања ПЕТ амбалаже, свих врста и запремина. Ова врста отпада веома је кабаста и заузима много простора и у кантама грађана и у нашим возилима, али и на депонији. Ако одвојимо флаше ослободићемо простор на сваком месту где се одлаже ПЕТ, наша возила неће морати толико често да одлазе на депонију на пражњење, што је уштеда, а сам простор на депонији користићемо рационалније, што је подједнако важно. ПЕТ ћемо прослеђивати даље на прераду, на места где се то ради, и ако акција потпуно заживи, спремни смо да оне који одвајају отпад на неки начин наградимо. Можда кроз одређене попусте на услуге које пружа наше предузеће“, рекла је Меланија Јерков, директорица ЈКП „Градитељ“. Она је истакла да све зависи од резултата пилот пројекта који ускоро почиње. „Према реакцији грађана Србобрана на постављање четири контејнера за ПЕТ амбалажу у појединим деловима града још не можемо проценити какав ће резултат дати планирана акција. У неким контејнерима проналазили смо само ПЕТ, што је за похвалу, али у неким и друге врсте отпада, што нас не радује. Све зависи од нас и све што радимо радимо себи и свом граду. Србобран ће нам бити лепши само ако га сами будемо пазили и чували и никада нико неће доћи са стране да нам га среди“, рекла је Јерков и позвала грађане да подрже акцију раздвајања ПЕТ амбалаже од друге врсте отпада. Уколико акција буде успешна и омасовљена и уколико буде потребе, ПЕТ амбалажа биће чешће прикупљана.        
  Иначе, радници ЈКП „Градитељ“ ових дана завршавају реконстукцију водоводне и дела топловодне мреже у Карађорђевој улици, са парне стране, од раскрснице са улицом Светог Саве до раскрснице са улицом Лазе Костића. „Рекострукцију водовода и дела топловода одлучили смо да урадимо јер су у овом делу улице изведени радови на потпуној реконструкцији, од електро мреже до расвете, и нисмо желели да наше службе касније поново раскопавају компелетно уређену деоницу“, рекла је Меланија Јерков, директорица ЈКП „Градитељ“.