Српски  Magyar 

И лекари задовољни Базаром здравља

Lekari Srbobran  Већина лекара Дома здравља „Др Ђорђе Бастић“ изразила је задовољство оствареним резултатима на првом великом Базару здравља, одржаном претходног викенда у центру Србобрана. Заједнички став медицинских радника који су испред локалне здравствене установе, заједно са колегама из других домова здравља, пружали услуге брзих прегледа и анализа, је да је „излазак“ примарне здравствене заштите из одринација на тргове, макар и повремено, добар искорак према пацијентима и шанса да се на неки начин сагледа опште здравље становништва.
  Др Илија Газепов, начелник Опште службе, истакао је да су припреме за Базар здравља биле интезивне, што је резултирало успешном акцијом на корист грађана општине Србобран. „Изненађен сам како смо успели да ово урадимо на тај начин. Радили смо и 24 сата, без помоћи Покрајинског секретаријата за здравство, ослоњени једино на запослене у Дому здравља. На крају смо добили да у једном тренутку, на једном месту, имамо 50 белих мантила лекара и техничара, две еминентне лабораторије, пријатеље из домова здравља из Инђије, Темерина, Титела и Бечеја, а све у сврху обичног човека. Биле су заступљене све службе нашег Дома здравља, вршили смо разне прегледе и анализирали резултате на лицу места, делили савете, и за свој рад и организацију Базара здравља добили похвале колега из других места“, рекао је др Газепов. Он се захвалио свим колегама на уложеном труду, истичући да заслуге за успех иду свима подједнако, од радника Дома здравља и гостију до локалне самоуправе, без чије помоћи не би било могуће организовати овакву акцију.
  Др Радивој Остојић из Стоматолошке службе оценио је да су овакве акције прилика за промоцију здравља, како би се људи оспособили да „повећају контролу здравља и тако га унапреде га“. „Стоматолошка служба се потрудила да од Колгејта набави четкице за зубе и пасте, које су дељене посетиоцима. Уз савете и препоруке поделили смо 500 пасти и 200 четкица за оралну хигијену, која је једна од основних здравствено-васпитних метода“, рекао је др Остојић.
  Др Снежана Ерцег изразила је уверење да је Базар здравља успео, и иако су се активности Одељења педијатрије које је представљала, свеле на разговор и поделу савета, и овај део акције био је подједнако важан. „Говорили смо и делили пропагандни материјал о правилној исхрани, телесном држању, затим о употреби дрога, седатива и других опијата, посебно са адолесцентима. Из техничких разлога нисмо могли да изнесемо своје апарате, пре свега инхалаторе, иако имамо доста деце за алергијама, неконтролисаним и хроничним астмама“, рекла је др Ерцег.
  Др Снежана Марковић из Офтамолошке службе рекла је да је, уз здрав поглед на живот, веома важно и здравље органа за вид, због чега грађанима на услузи стоји Офтамолошка служба. „Базар здравља је успео и поред кратког припремног периода. Наша служба до сада није учествовала на оваквим акцијама и искористили смо прилику да у разговорима са пацијентима укажемо на могуће проблеме и како очувати добар вид, посебно код деце и особа са хроничним обољењима“, рекла је др Марковић.
 Задовољство постигнутим резултатима исказала је др Татјана Бибовски из лабораторије ДЗ „Др Ђорђе Бастић“. „Анализе крви радиле су наше колеге из две лабораторије. Интересовање посетилаца је било веома велико и само једна присутна лабораторија урадила је 100 анализа нивоа шећера у крви. Коодинирали смо рад између ових лабораторија и пацијената, делили савете и уверили се о важности спровођења оваквих акција“, рекла је др Бибовски.
  Мр Јасна Чолић, начелница Апотеке, рекла је да је ова служба успела да контактира и у Србобран доведе чак 12 фирми, попут Грубина, Института „Јосиф Панчић“, фирми које се баве витаминима, минералима и помоћним лековитим средствима. „Сви договори су испоштовани, а пацијенти су могли да добију узорке препарата и информације о њима. Задовољство нам је и веће уколико су и посетиоци Базара здравља били задовољни колико и ми“, рекла је мр Чолић.
  Др Биљана Ђуровић Литричин учествовала је на Базару здравља у циљу обезбеђивања  услуга штићеницима Друштва за ментално недовољно развијене особе „Бисер“. „Сва деца су прошла систематски преглед пре самог Базара здравља, не само због превентиве већ и због самог лечења. Мало времена остављамо за такве особе и мој задатак је ту популацију испратимо онако како заслужује. Зато смо у оквиру Базара здравља одржали један саветодавни састанак са родитељима, коме су се сви одазвали, направљена је корелација између стоматолошке службе и психолога, и организован колективни одлазак у Општу болницу Врбас, како би се штићеницима урадио ултразвук срца, што је обрадовало родитеље“, рекла је др Биљана Ђуровић Литричин.
  Главна сестра Дома здравља „Др Ђорђе Бастић“ Верица Станишић истакла је да је интересовање становника општине Србобран било веома велико. „Ово је било нешто ново за Србобран и реакције посетилаца биле су веома позитивне. Захваљујем свим колегама који су дошли и помогли нам у организацији акције и обећавамо да ће јесењи Базар здравља бити још бољи“, рекла је Верица Станишић.