Српски  Magyar 

Базар здравља пун погодак

Bazar zdravlja Srbobran  У организацији Дома здравља „Др Ђорђе Бастић“ и општине Србобран, на тргу у центру Србобрана одржан је I Базар здравља. У вишечасовном сусрету са лекарима и здравственим радницима из неколико домова здравља из целе Војводине, али и са стручњацима из приватних болница, лабораторија, компанија и фармацеутских кућа, становници општине Србобран имали су могућност да бесплетно, без књижица, заказивања и упута, без чекања у дугим редовима, изврше разне прегледе и анализе, добију основну слику свога здравља и посаветују се о превенцији и лечењу разних болести. О утисцима са I Базара здравља за srbobran.rs говоре неки од учесника. 
Bazar zdravlja Srbobran  Дом здравља Инђија већ пет година организује и учествује на базарима здравља и њихово искуство било је драгоцено у организацији и одржавању првог србобранског базара. „Имамо обичај да два пута годишње организујемо бесплатне базаре здравља у Инђији и свим местима општине. До сада смо учествовали на 158 сличних манифестација и жеља нам је да искуство које имамо поделимо са колегама из Србобрана. Превенција је веома важна и упознавање са основном сликом свога здравља омогућава нам да га заштитимо и унапредимо, што је најважнија ствар. Један динар у превенцију је десет динара мање у куративу, и зато су важни базари здравља“, рекао је др Васа Петровић, директор Дома здравља Инђија. Екипу Дома здравља из Темерина представљала је др Тања Радовановић, која је посебно похвалила сарадњу са колегама из ДЗ „Др Ђорђе Бастић“. „Иако је први, ово је један од бољих базара здравља на којем смо учествовали. Утисци су позитивни, интересовање је било велико и извршили смо велики број прегледа, тако да је наш боравак у Србобрану имао смисао“, рекла је др Радовановић. Своје услуге у Србобрану пружали су и лекари Дома здравља Тител и Дома здравља Бечеј.
Bazar zdravlja Srbobran  Позната лабораторија „Медлаб“ добила је по први пут шансу да учествује на оваквим манифестацијама баш у Србобрану. „Драго нам је да су организатори из Србобрана препознали вредност интегрисања приватног сектора у систем превентивне здравствене заштите. Ово је добар почетак сарадње коју треба унапређивати и тако стварати исте услове за оба сектора, како би пацијенти имали што бољу заштиту“, рекао је Милан Убавић, власник „Медлаба“. Компанију „Меденик“ представила је др Јелена Мрдак која је изразила задовољство боравком у Србобрану. „Базар здравља покрио је многе аспекте здравственог живота становника општине Србобран. Урадили смо велики број анализа шећера у крви и указали на значај самоконтроле. Организовали смо и акцију поделе бесплатних апарата, уз куповину трака“, рекла је др Мрдак. Маријана Месарош из „Југолаба“ је истакла да је организација манифестације била веома добра и да је интересовање посетилаца било велико, што је најбољи одговор на питање да ли Србобрану треба базар здравља. Она је додала да је „Југолаб“, обезбедивши сертификате међународних здравствених организација, у своју понуду први увео нове врсте пренаталних скрининга и тестова, што је веома важно за све пацијенткиње.
Bazar zdravlja Srbobran  Компанија „Спектол“ понудила је заинтересованим Србобранцима практичне савете везане за шећерну болест. „Хвала организаторима на позиву да учествујемо на скупу. Већ 20 година бавимо се дијебетесом и комплетним програмом за дијабетичаре. Помажемо базар здравља мерењем шећера и кетона у крви, јер располажемо одличним апаратом који на време може да укаже на евентуалне проблеме“, рекао је др Срђан Танурџић из "Спектола". Компанију „Генесис“ представљала је др Мирјана Анђелић. Она је истакла да се ова специјална гинеколошка болница бави заштитом и унапређењем репродуктивног здравља, а посебно вантелесном оплодњом. „По томе смо познати на далеко и имамо највишу стопу успешности у спровођењу поступка. Врхунски стручњаци из ове области практикују и користе најсавременије методе и апарате, што нас издваја у области којом се бавимо. Код нас се на вантелесну оплодњу може доћи и о трошку државе, јер смо у систему Фонда за здравствено осигурање“, рекла је др Анђелић.
  Посебно представљање на Базару здравља имало је Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер“. Славка Попић, председница друштва, представила је услуге које друштво пружа особама са инвалидитетом, посебно након што је добило возило од Балканског фонда за локалну иницијативу, а затим и  пројекте „Понеси себе на пут“, који се односи на приступачност и има за циљ стварање друштва у којем има места за све, и „Бубамара“, који се односи на децу до седам година и бави се превенцијом инвалидитета и заустављањем његове прогресије.  
Bazar zdravlja Srbobran  Своје утиске изнео је и председник општине Србобран Бранко Гајин. Он је изразио уверење да ће базари здравља постати традиција, како би примарна здравствена заштита захватила што већи људи. „План нам је да два пута годишње приредимо овакву манифестацију нашем становништву, како би сви могли да изврше контролу здравља. Превенција је најважнија и имамо намеру да и даље улажемо буџетска средства у акције овог и сличног типа. Како би сви становници општине, барем када организујемо овакве ствари, имали подједнаке услове за заштиту здравља, увели смо бесплатан аутобус који је пацијенте довезао из Надаља и Турије. Здравље становништва је најважније и због тога је ово улагање у будућност“, рекао је Гајин.
  Базар здравља у Србобрану, између осталих, увеличали су и представници фармацеутске куће „Goodwill Pharma“ из Суботице, сарадници компаније „Zepter“ и Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“.