Српски  Magyar 

Туријци одбацили предлог

   Мештани Турије одбацили су предлог локалне самоуправе да се традиционална манифестација Кобасицијада, која тренутно функционише као хуманитарна организација, реорганизује у задругу. Овим поводом у спортској сали у Турији одржан је двочасовни збор грађана у којем су намере и идеје укрстили Бранко Гајин, председник општине Србобран, са једне, и неколико организатора Кобасицијаде и Месне зајединице Турија са друге стране. Учешће у расправи, која је на моменте била веома жустра, узело је и више других лица из овог места у општини Србобран, одборника у локалном парламементу и других.
  Бранко Гајин предложио је окупљеним Туријцима да се хуманитарна организација Kобасицијада трансформише у задругу у оквиру које би се отворио и мини погон месне индустрије. „Данас је најтеже стећи име, а туријска Кобасицијада то има. Хајде да од тог имена направимо профит за целу Турију. Предлажемо да подигнемо задругу и месну индустрију под именом Кобасицијаде, коју би општина Србобран помогла, а не би имала удела у тој фирми. У овом погону радили би Туријци, људи из села били би кооперанти и сви би имали корист. Задругу би основали сви Туријци који то желе, оснивачки улог би био 100 динара, како би се у акцију укључило што више људи. Они би изабрали управни одбор и руководство те и такве задруге и имали обавезу да полажу рачуне свим оснивачима. Општина би у том случају уложила 10 милиона динара у погон који би био смештен на територији катастарске општине Турија. Имамо подршку покрајинских и републичких органа власти, и на Туријцима је да одлуче“, образложио је предлог локалне самоуправе Гајин.
  Њему су, између осталих, реплицирали Миодраг Велицки, један од организатора манифестације, и Александар Јојкић, председник Савета МЗ Турија. Велицки је изнео замерку да се ради о личном предлогу председника општине а не локалне самоуправе, и да је то требало јавно рећи. „Да ли говоримо о реорганизацији постојећег удружења које организује манифестацију или говоримо о оснивању нове задруге у Турији. Хуманитарно удружење Кобасицијада Турија има своје органе и статут и само га може променити скупштина чланова, а не збор грађана и СО Србобран. Ако се ради о оснивању нове задруге, ми то подржавамо и тако нешто Турији треба. Али се задруга не може звати иманом Кобасицијаде јер је оно заштићено. Упротивном, ми ћемо заштиту затражити на суду“, рекао је Велицки. Председник Савета МЗ Турија Александар Јојкић је истакао Турији није потребан тутор и да су Туријци способни да реше унутрашње проблеме. „Немам ништа против збора грађана али председник се ни у једном тренутку није обратио Месној заједници и на тај начин показује свој однос према Турији. Никога од нас није питао око ангажовања певача а врло добро знамо колико је пара потрошено на то. У општини је 3.000 незапослених и нико од нас није против отварања погона и запошљавања људи, али ради се о причама које више не пију воду“, рекао је Јојкић.
  Након више реплицирања прешло се на гласање у којем су Туријци одбацили предлог о трансформасању Кобасицијаде. На предлог Јојкића  они су се позитивно изјаснили о предлогу да се од СО Србобран затражи да у року од годину дана обезбеди локацију и сву потребну документацију за нови погон месних прерађевина, али да он не сме да корисити име Кобасицијаде. Коментаришући одбијање његовог предлога Гајин је истакао да прихвата изражену вољу окупљених грађана Турије. „Први сам председник општине који је дошао пред становнике Турије и изнео им пријатељски предлог како видим будућност ове манифестације. Предлог није прихваћен, поштујем вољу становника Турије и никоме не желим да намећем решења, али је замена теза да желимо да преотмемо манифестацију Туријцима, па се неко због тога мора организовати и бранити је. Тражио сам да се нешто што се зове хуманитарна организација трансформише у привредну организацију, како би оно што је сведено на три дана ића и пића, претворили у пословање током целе године. Прихватам и примедбе да манифестацији нису потребни ни наступи познатих певача и тога више неће бити. Поштујем став да Туријцима ово одговара, да им одговарају и људи који то воде, и то је моја дужност“, рекао је након збора Гајин. Ипак, он је напоменуо да ако се жели да и у будућности све иде на исти начин, онда не треба очекивати да локална самоуправа и даље учествује у тој причи. „Желимо смо да будемо помоћ Турији, да их материјално и логистички помогнемо да остваримо пројекат који би био профитабилан целе године, али ми не можемо никога натерати да им буде боље“, рекао је Гајин, и додао да резултат гласања не доживљава као пораз. „Као демократски председник сам дошао и демократски предложио, а затим и демократски дискутовао са људима. На крају демократски уважавам њихово мишљење. Поражена је само једна здрава идеја, али ја сам и даље за разговор и дијалог, и зашто и даље не би разговарао и са овим људима. Али нису они Кобасицијада, пет или десет или 20 људи. Кобасицијада је цела Турија“, рекао је Гајин. Он је истакао да би волео да и друге организације и јединице локалне самоуправе следе пример општине Србобран, организују сличне зборове грађана и отворено са грађанима поразговарају о свему.
  Збор грађана и идеју о задрузи прокоментарисао је и Мирослав Медурић, један од првих људи познате туријске манифестације. „Кобасицијада су 42 човека који су чланови Скупштине. Кобасицијада има свој рачун и сваке године полаже финансијски извештај члановима. По закону имамо годину дана да се пререгиструјемо и тај посао раде адвокати. Све остало, ако неко употреби наше име мимо органа који управљају, је злоупотреба. Ово око фабрике је слатка прича, али од тога нема ништа. Кобасицијада је мукотрпно стварана 26 година и не може нико да користи то име. Она ће се и даље одржавати, али је председник општине неће организовати. Видели сте на збору да смо јединствени“, рекао је Медурић и најавио да ће Кобасицијада наредне године поново одржати у старом термину, последњег викенда у фебруару.

Службени лист