Српски  Magyar 

Отворена сала у Надаљу

 На дан обележавања школске славе Светог Саве, у Задружном дому у Надаљу, у коме се некада налазио и биоскоп, свечано је отворена спортска сала. Двонаменски објекат у којем ће се изводити настава физичког васпитања за ученике ОШ „Жарко Зрењанин Уча“, али и одржавати културне манифастације јер се у његовом саставу налази и велика бина, реконструисан је новцем из општинског буџета и мањим делом средствима Министарства за спорт Владе  Републике Србије. Нова сала носи име Надаљчана Момчила Тапавице, нашег првог олимпијца.
   „Надаљ је једно од ретких села у Србији које има позитиван наталитет и зато је наше задовољство веће, јер знамо да имамо за кога радити овакве ствари. На једном месту добили смо две могућности; да се деца и спортисти здраво развијају и усавршавају, али и да се сви Надаљчани културно уздижу, јер смо у сали сачували бину. Довољно је да се постави гумени под и столице и одмах се добије позориште. У објекат смо укупно уложили шест милиона динара, од чега је 1,6 милиона динара стигло из Министарства за спорт Владе Републике Србије, и овај новац је утрошен за гасне грејаче“, рекао је приликом отварања сале Бранко Гајин, председник општине Србобран. Он је најавио да ће током 2010. године у Надаљу бити дограђено и забавиште јер се у селу рађа више деце, па се постојеће показало малим.
 
   Свечаност у Надаљу обогатили су ученици ОШ „Жарко Зрењанин Уча“ који су поводом школске славе извели програм посвећен Светом Сави. Уз школски хор, на бини су се смењивали ученици који су презентовали своје литерарне радове о Светом Сави, а најбоље радове о првом српском просветитељу написале су Александра Мијатовић, ученица 8. разреда, и Сања Дебељачки, ученица 5. разреда. Директор школе Милован Обрадовић награђеним ученицама уручио је књиге.
 
   Иако је каснио на свечану приредбу, Надаљ је овим поводом посетио и Модест Дулић, покрајински секретар за омладину и спорт. Дулић је истакао да ће секретаријат на чијем се челу налази наставити да улаже значајна средства у општину Србобран, „јер је улагање у децу улагање у будућност“. „До сада смо улагали средства у санацију и адаптацију отворених терена у општини Србобран а план за ову годину је да обезбедимо средства за завршетак радова на спортској хали у самом Србобрану. Сала у Надаљу је леп пример како да се, са релативно мало пара постојећи објекат, који није био у функцији, уподоби са потребама села и створи лепа фискултурна сала, и тако омогући деци да имају нормалну наставу физичког васпитања. За само шест милиона динара 2.500 мештана је добило место за упражњавање разних активности“, рекао је Дулић.