Српски  Magyar 

Сарадња у области културе

  Општина Србобран, у сарадњи са општином Темерин и Јаносхалмом из Мађарске, укључена је у пројект “Сарадња цивилних организација у области културе и туризма”. Уколико Комисија Европске уније да зелено светло за његову реализацију, у оквиру пројекта, кроз промоцију традиције и културе биће представљена сва три града и средине. Основни циљ пројекта је да се подигне ниво културне и манифестацијске понуде општине Србобран и она учини препознатљивом на туристичкој мапи региона и ЕУ.
  “Предлог пројекта на чијој су изради учествовали сви партнери, предат је 31. децембра претходне године. Уколико буде прихваћен од Комисије ЕУ која је и финансијер, његова реализација започеће у јуну 2010. године и трајаће 18 месеци. Пројектне активности се односе на две манифестације из општине Србобран, а то су Кобасицијада и Етно фестивал, затим три манифестације из општине Темерин, Пасуљијада, Фестивал бундева и Фестивал вина, док ће инострани партнер Јаносхалма покренути нови фестивал посвећен Бачкој. Планирано је да се сви учесници представе у сва три места и на тај начин промовису традицију и културу средине из које долазе, и тако подигну туристички рејтинг својих општина. Буџет планиран за ове активности износи 95.000 еура”, рекао је Сава Пивнички, координатор пројекта у општини Србобран.

  Он је појаснио да ова врста програма не подразумева било какве инвестиције из области привреде и инфраструктуре. “То ће нам бити доступно тек када Србија добије статус кандидата за учлањење у ЕУ. До тада су нам на располагању прве две области ИПА програма. У првој области конкурисати могу само државне институције, Скупстина Републике Србије и министарства Владе, док је друга област отворена за локалне самоуправе, организације и цивилни сектор. Пошто је ово програм прекограничне сарадње, неопходно нам је било партнерство са градом из ЕУ, а то је овога пута Јаносхалма”, рекао је Пивнички.