Српски  Magyar 

“Марко Краљевић и Муса Кесеџија“

Дечја драмска секција Аматерског позоришта “Бранислав Нушић” из Турије извела је синоћ у Србобрану представу за децу “Марко Краљевић и Муса Кесеџија“. У овој „историјско еколошкој комедији за децу”, главне улоге поверене су ученицима Основне школе “Петар Драпшин” и њиховим нешто старијим колегама, а режију адаптираног текста Мирољуба Недовића потписује Светозар Срданов, вођа Аматерског позоришта “Бранислав Нушић” из Турије. 

“Дом културе Србобран је ове године, после неколико година паузе, организовао Општинску смотру дечјег драмског стваралаштва, по критеријима Савеза аматера Војводине. Учешће на смотри понуђено је још неким групама, као што је група из Основне школе ‘Јован Јовановић Змај’ која има припремљен комад, међутим, нашем позиву одазвали су се само глумци из Турије. Они су припремили и одлично одиграли комад ‘Марко Краљевић и Муса Кесеџија’, и побрали све похвале окупљених љубитеља позоришне уметности. Извођењу је присуствовала и селекторка Савеза аматера Војводине, која ће одлучити да ли ће се представа деце из Турије играти и на зонској и покрајинској смотри“, рекао је Владимир Мудрински, директор Дома културе Србобран.    
“Цар Лазар ангажује Краљевића Марка да ‘среди’ Мусу Кесеџију јер овај загађује околину, баца кесе, загађује реке и ваздух. Уз сонгове и кореографију, Марко са својим верним пријатељем Шарцем, решава овај еколошки проблем у великом двобоју са Мусом”, овако може да звучи кроки представе изведене у Позориштанцету, у којој се сусрећу велики јунаци давних времена и проблеми савременог друштва.

Службени лист